Alcanyís rebrà el tresor bibliogràfic i fotogràfic Quintana-Schmidt
// Redacció
El matrimoni format pels nostres benvolguts socis i activistes d’ASCUMA i ICF Artur Quintana i Sigrid Schmidt han arribat a un acord amb l’Ajuntament d’Alcanyís per a donar a la biblioteca d’aquesta ciutat els seus fons bibliogràfics. La parella té registrats, amb el seu Ex-libris, en la seua residència habitual de la Codonyera, 8.200 volums. Les obres estan majoritàriament escrites en llengües romàniques, germàniques i turca. Dels 4.300 volums cedits de llengües i literatura romàniques, 900 corresponen a llengua i literatura aragonesa; 1.100 a llengua i literatura castellana i 1.800 volums són de llengua i literatura catalana, 500 dels quals pertanyen a l’àmbit de la llengua i literatura catalana d’Aragó. Un altre mig miler d’exemplars corresponen a obres en altres llengües i literatures romàniques, com ara el francès, l’occità i el gallec.
El filòleg deixa també a la Biblioteca alcanyissana 2.100 volums de llengües i literatures anglosaxones, dels quals, de llengua i literatura alemanya en van 1.500; de llengua i literatura anglesa 500 més, i un altre centenar pertanyen a altres llengües i cultures, principalment escandinaves. D’exemplars en turc, llengua de la qual és experta na Sigrid Schmidt, hi ha uns 700 volums.
La Biblioteca Quintana-Schmidt inclou també una recopilació d’Antoni Fuster i Valldeperes, escriptor del Grup Modernista de Reus (300 novel·les escrites en castellà, català i francès) així com col·leccions completes de revistes i publicacions dels àmbits lingüístics i culturals esmentats. L’Ajuntament d’Alcanyís rep també 300 fullets i cartells, així com mig miler d’exemplars audiovisuals.
Una de les parts més importants del llegat Quintana-Schmidt és un conjunt de més de 20.000 imatges procedents de l’arxiu audiovisual de Sigrid Schmidt recopilades durant més de cinc dècades.
El conveni reflecteix que «aquest conjunt documental i bibliogràfic estarà a disposició dels investigadors i del públic en general per a la seua divulgació, de la manera que els responsables tècnics de l’Arxiu-Biblioteca Municipal d’Alcanyís considerin més oportuna, en què prevaldrà que el conjunt documental i bibliogràfic estigui sempre en les condicions de seguretat i conservació que en garanteixin la preservació. En aquest sentit, es mantindrà el conjunt documental i bibliogràfic com una unitat, per tal que no es dispersi, independentment que el tractament tècnic obligui a la seva separació física per qüestions de preservació, a una descripció diferent per a cada tipologia documental, etc., dins de l’Arxiu-Biblioteca Municipal d’Alcanyís».
La donació de tot el conjunt documental i bibliogràfic es farà efectiva després de la mort dels propietaris, en un procés que anirà, això sí, anticipant el lliurament previ i progressiu d’algunes parts d’aquest conjunt per a la seva incorporació i estudi als fons de l’Arxiu-Biblioteca de l’Ajuntament d’Alcanyís. Jorge Abril, el regidor de Cultura, valorà la importància d’aquesta col·lecció «que s’afegirà als arxius històrics notarials, documentació del partit judicial i altres donacions de col·leccions privades que ja existeixen».
Publicat a Temps de Franja n. 157, abril 2023
Tags: Aragó