Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La importància del codi postal a la salut

// Alfonso Callejero

Hi ha relació entre nivell socioeconòmic i les possibilitats de patir una malaltia? Tot i que soni estrany, sí, ja que són molts els exemples que tenim al nostre abast els professionals sanitaris per entendre sa importància de la renda de sa persona i per què aquesta pot condicionar, afavorir o predispondre a patir determinades malalties.

Per exemple, els sanitaris ens vàrem preguntar, ja fa dos anys, si hi havia alguna relació entre el nivell econòmic i la COVID. Les males condicions econòmiques varen augmentar, sense cap dubte, les probabilitats de ser contagiat, per les condicions que comporta sa feina, els amuntegaments en pisos, etc. Fet contrastat a nivell mundial: així ho avalen els múltiples rebrots que es varen registrar a factories d’Àsia o Alemanya durant sa primavera del 2020, o els que a nivell local vàrem tindre a les nostres comarques agrícoles d’Aragó.

En aquest mateix sentit, s’expressava un estudi fet a Barcelona, on es deia que la COVID-19 no entenia de fronteres ni de classes socials, però s’acarnissava amb els entorns desfavorits.

En el sentit que exposava al principi, hi ha múltiples estudis que demostren sa importància del codi postal en relació amb sa qualitat de vida i els determinants de salut.

Un estudi publicat als Estats Units fa un parell d’anys, conclou així: «s’han centrat en la correlació entre el lloc on viu sa gent [és a dir, el codi postal] i la seva qualitat i durada de vida. A diverses ciutats dels Estats Units, l’esperança de vida mitjana en certes comunitats és de 20 a 30 anys menor que la de les que es troben a uns quilòmetres de distància. En general, les disparitats de salut es basen en una interacció de factors racials, econòmics, educatius i altres factors socials».

Aquestes idees reflecteixen que el nivell de vida, educatiu, econòmic i social de cada barri determina el nivell de salut (fins i tot l’esperança de vida) d’aquest mateix barri, respecte d’altres del voltant.

D’aquesta manera, les retallades derivades de la crisi del 2008, moltes que encara es perpetuen durant aquesta dècada o s’agreugen amb la crisi de la COVID i sa pujada de la inflació aquest any, es tradueixen en importants desigualtats socials que tenen el seu trasllat, no només en termes de precarietat laboral, dificultat d’accés a un habitatge, debilitament dels serveis públics i més pobresa infantil, sinó que indirectament aquests factors es tradueixen en una pitjor qualitat de vida i una pitjor salut de determinats sectors de la població.

Per tant, és imprescindible posar fi a ses desigualtats socials i econòmiques entre els barris d’una mateixa ciutat, per així millorar d’una manera global i completa la qualitat de vida de tots els ciutadans. Perquè no només parlem de feina, accés a l’habitatge, projectes de futur, família o temps lliure. Sinó que tots els estudis que apareixen fa gairebé una dècada ens mostren una clara relació entre atur i pobresa amb una menor esperança de vida.

En conseqüència, aquests estudis parlen, molt clarament, de sa necessitat de realitzar veritables polítiques socials i progressistes, perquè no només disminueixin les desigualtats socials, es brindin millors oportunitats laborals, sinó que, a més, els determinants de salut millorin, de manera indirecta, amb els innegables beneficis que això comporta.

Així, el més important és aplicar valentes polítiques progressistes que corregeixin aquestes desigualtats socials, no només si volem aconseguir una menor desigualtat social, sinó també una millor salut i qualitat de vida per tota sa població.


Publicat a Temps de Franja n. 156, gener 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: