Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La dona de negre

// Vicent Pallarés Pascual

Robert Capa és un dels fotògrafs que més m’han impactat. La força i el relat que mostren les seves imatges ens parlen de cadascun dels conflictes que ha cobert amb les seves càmeres, les seves famoses Leica.

Fou un dels fotògrafs més famosos que va cobrir la Batalla de l’Ebre, en plena Guerra Civil. D’ella, se’n conserven moltes imatges seves, entre les quals n’hi ha força de molt icòniques, com ara la del guerriller que cau abatut.

Una que em continua causant un gran impacte és aquella on es veu una dona vestida de negre plorant. Per l’entorn, em sembla que la seva localització és al castell de Móra d’Ebre, vora la roca que hi ha a l’entrada.

Penso que té la força d’aconseguir mostrar-nos el patiment humà del conflicte. Per a mi és quasi hipnòtica; no puc deixar de mirar-la, és com si em parlés d’aquell temps.

Imatges del sofriment que porten les guerres. Rostres anònims als quals, en molts casos, no podem posar nom ni assignar una biografia, però que ens recorden les desgràcies de tants conflictes que, malauradament, continuen actius.


Publicat a Temps de Franja 155 n. 155, novembre 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: