Conservar les pintades
// Vicent Pallarés Pascual
Fa temps, recordo que, a l’aparcar el meu cotxe a Benassal, em vaig trobar amb una agradable sorpresa: era una pintada contra la pluja àcida de la central d’Andorra. Vaig prendre unes fotografies, ja que considerava que era un testimoni d’un temps i de les protestes que van travessar els tres territoris contra un problema ecològic greu.
Les pintades són un mitjà d’expressió a les quals, de vegades, no parem atenció, però són vertaders testimonis socials i polítics de les diferents èpoques. Caldria conservar-les o esborrar-les? Jo soc del parer que caldria documentar-les, i més, si considerem que tenen un valor històric, ja que ens mostren problemes o conflictes d’una determinada època.
De pintades històriques n’he vist a Móra d’Ebre relatives a la Guerra Civil: un ‘No passaran’ que encara continua impactant per la força del seu missatge i pel seu context. També algunes dels Maulets del segle XVIII. Una d’elles, per exemple, es conserva al campanar de Castelló de la Plana, on expressen el seu suport a Carles d’Àustria, en un lloc ben visible de la ciutat.
Aquesta sé que no corre perill de conservació, però el ‘No passaran’ de Móra d’Ebre, discretament escrit en una paret, corre el perill de l’oblit. Penso que caldria conservar-la i contextualitzar-la per a què generacions posteriors puguen reflexionar sobre el seu missatge. Frases que es van escriure i que són tot un símbol històric, polític i social.
Publicat a Temps de Franja n. 156, gener 2023
Tags: Tribuna