Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Un regal indigne*

Aquest matí he escoltat per internet que el nostre president ha enviat un regal a alguns alcaldes de pobles de la província de Lleida.
Es tracta d’un llibre amb la millor de les intencions, titulat Tejidos de vecindad, que parla de totes les coses que ens uneixen als aragonesos amb els catalans. Crec que la publicació està relacionada amb la magnífica exposició Dicen que hay tierras al este, que algun dels redactors de la vostra revista ja han comentat.
Però, incomprensiblement, en lloc d’estendre ponts de comprensió i empatia, Javier Lambán i el president de la Diputació de Saragossa han perpetrat un pròleg on es tira més llenya al foc (gasolina diria jo), acusant les ànsies de llibertat de molts catalans de “sinrazón” i atia els greuges de Sixena i… de l’aigua de l’Ebre!
No acabo d’entendre aquesta actitud. Els que vam votar PSOE per aconseguir un govern per a tots i més progressista, ens veiem decebuts quan constatem que continuen furgant en el vot anticatalà, que sembla que s’ha convertit en l’únic senyal d’identitat aragonès.
Sempre he cregut que Aragó hauria d’aprendre molt de l’actitud de Catalunya, que mai s’ha deixat assimilar del tot per la cultura i l’esperit castellans. Moltes vegades tinc la sospita que ens utilitzen des de la “meseta” com ariet en contra dels nostres veïns i antics aliats en la Corona que tantes glòries ens va aportar.
Potser al final hauré de tornar a la Barcelona que em va acollir durant tota la meva vida professional.

Arturo Celma, Saragossa**

 


*Carta publicada a Temps de Franja 136, gener 2018

**Aquesta carta venia acompanyada d’una introducció en castellà. La reproduïm per a posar en context l’autor:

«Buenos días
No me he podido resistir a enviar otra carta al director para vuestra revista. Esta vez la escribo en mi catalán precario y con la ayuda del traductor de Google y sobre todo de mi nieta, que vive en Barcelona. Si tienen a bien publicarla, hagan las correcciones que crean oportunas.»

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: