Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

No podem aturar-nos

El mes de març ens ha portat una bona notícia a la gent que treballem pel medi ambient a Aragó: El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat ha fallat contra la concessió d’una pròrroga a Forestalia per poder instal·lar una planta de biomassa a uns 600 m del nucli urbà de Montsó.

Els tribunals han acceptat el recurs presentat per Ecologistes en Acció i a més, la sentència posa de manifest el tracte de favor que va rebre Forestalia per part del D. G. d’Energia i Mines de la DGA, en el seu informe signat el setembre de 2019, gràcies al qual l’INAGA va procedir a concedir la pròrroga al projecte.

L’oposició al projecte va començar l’any 2014 i n’hi ha molta gent que s’hi ha implicat amb força. El camí ha estat dur perquè a vegades la incomprensió per part de moltes persones és dura de suportar i les importants emissions que s’hagueren produït des de la planta de biomassa no pareixien motiu suficient per aturar el projecte (es volia fer cremar 1.200.000 kg d’encenalls de fusta al dia de forma continuada durant 8.000 hores a l’any). Aquesta crema hauria produït emissions rellevants de contaminants com a diòxid de sofre, òxids de nitrogen, partícules en suspensió, benzopirens i dioxines.

Desgraciadament, la negativa a la concessió de la pròrroga ha arribat per errors administratius de l’empresa però no per justificació ecològica. Però bé, aquesta vegada la burocràcia ha ajudat i el TSJA condemna en costes a Forestalia i a l’INAGA.

Penso que aquesta sentència hauria d’animar-nos a tots perquè finalment la lluita ha donat resultats i els recursos han funcionat. A la nostra comunitat autònoma tenim molts focs encesos pel que fa al patrimoni mediambiental (molins, plaques, Canal Roya, Yesa, etc.) i no podem deixar de lluitar contra tots aquests projectes perquè els nostres fills i filles no ens ho perdonaran. 

Belén Vilar


Publicat a Temps de Franja n. 157, abril 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: