Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

«Abandoneu tota esperança»

El passat divendres, 23 de juny, quan estava seguint en directe per la televisió autonòmica aragonesa l’acte de constitució de les noves Corts regionals i vaig veure com sortia elegida presidenta del Parlament d’Aragó (ella prefereix dir president) la diputada de Vox, Marta Fernández, em van vindre de sobte, com un gat llençat amb força vers el meu rostre, les imatges d’una jornada que des de fa un bon grapat d’anys, se celebra a un dels salons del Palau de la Aljafería, seu de la cambra de diputats.

Es tracta d’un senzill i emotiu acte d’homenatge a les víctimes aragoneses i espanyoles del nazisme que organitza anualment, a l’entorn de les primeres setmanes de maig, l’associació “Amical Mathausen”, la delegació territorial de la qual presideix el professor i escriptor lleidatà resident a Fraga Josep San Martín Boncompte.

A l’acte, on es llegeixen informes d’activitat i manifestos i es presenten vídeos i altres testimonis de les atrocitats comeses pels nazis a diferents camps d’extermini europeus, acudeixen, entre altres, diputats dels diferents partits polítics de la cambra i en representació de la institució amfitriona sol ser-hi el president o presidenta de les Corts autonòmiques. 

Què farà la presidenta Marta Fernández el proper any quan l’Amical Mathausen demani organitzar una activitat similar? Es programaran unes obres d’urgent necessitat que impediran cedir la sala de columnes o qualsevol altre espai dins de la casa comú de tots els aragonesos? Complirà la segona autoritat de la regió la promesa feta en el discurs de presa de possessió del càrrec, de que “totes les forces i sensibilitats polítiques representades en el parlament, tot i que unes estiguen a les antípodes ideològiques d’altres, tenen cabuda i poden expressar-se lliurement en la seu parlamentària”? 

L’acte es farà però la presidenta hi serà absent per motius d’agenda ineludibles?

O es repetirà la consigna que els responsables nazis feien col·locar a l’entrada d’alguns camps de concentració com Mathausen o Auschwitz-Birkenau, que deia: “Abandoneu tota esperança”? La solució (final?) se sabrà l’any que ve. 

Felip Berenguer. Saidí 


Publicat a Temps de Franja n. 158, juliol 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: