Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Posts Tagged ‘Esdeveniments’

Esdeveniments

L’Ajuntament de Mequinensa convoca el VII Premi de Recerca “Jesús Moncada”

// Redacció

L’Ajuntament de Mequinensa ha fet públiques les bases de la convocatòria 2024 del Premi de Recerca “Jesús Moncada”. Els treballs poden versar sobre la figura de Jesús Moncada o sobre l’univers que va retratar en les seves obres, és a dir, qüestions relacionades amb la història, la llengua, la mineria, les tradicions, els personatges d’interès o la navegació en la localitat, per exemple. 

Continue Reading

Esdeveniments

Conferència ‘El repte d’ensenyar català a Aragó’, per Ramon Sistac

// Redacció

El proper divendres 12 d’abril a les 16.30 h, l’EOI d’Alcanyís acollirà la conferència inaugural del XXXV Seminari Autonòmic de Professors/es de Català amb el títol: ‘El repte d’ensenyar català a Aragó’. Serà a càrrec de Ramon Sistac, professor emèrit de la Universitat de Lleida i membre de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, de l’Institut d’Estudis Catalans-Secció Filològica i de l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana.

Continue Reading

Esdeveniments

La poesia de J. M. Gràcia, el nou volum de la col·lecció Lo Trinquet*

// Redacció

El llibre D’arbres i progressies de l’economista i poeta Josep Miquel Gràcia Zapater és el vuitè lliurament de la col·lecció Lo Trinquet, la col·lecció en llengua catalana de l’Instituto de Estudios Turolenses (IET) de la Diputació de Terol, que acull obres de creació literària, novel·la, teatres i poesia, d’autors de la província de Terol o vinculats a la mateixa. La publicació se presentarà dijous 28 de març en un acte que tindrà lloc en la casa de l’autor a La Codonyera, a les 18 hores.

El vicedirector de l’IET, Santiago Martínez, serà l’encarregat de realitzar una breu introducció a l’acte, que comptarà també amb la presència del director del consell editor de Lo Trinquet, el lingüista català resident al Baix Aragó, Artur Quintana, i un membre d’este mateix consell, l’escriptor matarranyenc Carles Sancho. A més de donar a conèixer el nou volum, faran una menció als set exemplars anteriors i un avançament dels pròxims títols a publicar.

Continue Reading

Esdeveniments

Presentació de l’últim llibre de Josep Miquel Gràcia

// Arnau Timoneda

El plàtan

A la tardor d’un any escruixit,
una fulla de plàtan
hi dibuixava parabòliques formes
per sobre la multitud indolent
—passavolants de l’avinguda—,
farta de llibertat no desitjada.

Este poema d’en Josep Miquel Gràcia inicia el volum D’arbres i progressies, editat per l’Instituto de Estudios Turolenses dins la seua col·lecció en català «Lo Trinquet» i és el número 8 de la mateixa. La presentació del poemari tindrà lloc a la Sala Cial i Tiarra, a la carrera Major 15 de la Codonyera, el proper 28 de març de 2024 a les 18 hores.

Continue Reading

Esdeveniments

Dia de la Llengua Materna a l’EOI d’Alcanyís

// Redacció

Dimecres, 21 de febrer de 2024, a les 17.00 h, Abelard Saragossà Alba, doctor en Filologia de la Universitat de València i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua farà la conferència «L’ideari d’El valencianisme de Sanchis Guarner i l’aplicació al valencià i al català de la Franja».

L’acte comptarà també amb la presència de Maria Teresa Moret Oliver, doctora en Filologia, professora de la Universidad de Zaragoza i membre de l’Academia Aragonesa de la Lengua. La Dra. Moret serà l’encarregada de presentar l’AAL.

Continue Reading

Esdeveniments

‘Dona Lletra Aigua’ a la Fàbrica de Solfa

// Marta Momblant Ribas

Aquest pont de desembre hem celebrat en el singular ambient gurmet-literari de La Fàbrica de Solfa de Beseit la Lectura Dramatitzada d’alguns fragments del meu darrer llibre premiat Dona Lletra Aigua: Eva Latorre va interpretar bellament els textos després d’interessantíssimes jornades de treball plegades! Octavi Serret va propiciar els llibres i a casa seva els trobareu! (gràcies Octavi!) També els podeu trobar per Internet a Prames (gràcies Chusé Aragüés).
Els assistents van gaudir, a més, d’una estona de Còctel, gentilesa de Javi i Alberto Moragrega (gràcies amics!) durant el qual, les converses sobre Literatura, Llengua, Feminisme i Sociologia ens van emplenar els cors i ens renodriren el pensament.

Continue Reading

Esdeveniments

Cinga Fòrum 2023: «Patrimoni etnomusical a la Ribera del Cinca: lo ball tradicional» 

// Redacció

La primera menció documental de la jota a l’Aragó apareix en un llibre de visites pastorals de la Diòcesi de Tortosa del segle XVIII en relació a Calaceit, en què es prohibeix la pràctica d’aquest ball indecent sota pena d’excomunió. Desoint les advertències moralitzants, la jota va guanyar les places i va acabar pujant a l’escenari. Tanmateix, al territori de la Corona d’Aragó s’hi ballaven també altres danses i, d’altra banda, la jota no ha estat mai un ball exclusiu d’Aragó. 

Continue Reading

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: