
VII Jornades de Filologia Aragonesa: Llengua i folklore
// Redacció
La Càtedra «Manuel Alvar» (Institución Fernando el Católico), dins les seves activitats de tardor, proposa unes Jornades que, sota la capçalera de «llengua i folklore a Aragó», pretenen ser un punt de trobada entre filòlegs i estudiosos del patrimoni musical i literari de la nostra Comunitat Autònoma, perspectives sens dubte independents en els nostres dies, però amb indubtables vincles que convé destacar i analitzar. Al llarg de tres dies —en horari de tarda—, en un recorregut que abasta les tres províncies aragoneses, els assistents poden conèixer de primera mà les fonts generals d’informació sobre aquestes matèries, la seva actualitat amb exemples concrets de diferents gèneres folklòrics, la seva presència en el cinema i en la sarsuela, així com la implicació de llengua, literatura i folklore en aquest ric i variat patrimoni cultural. Es projecten, a més, vídeos sobre alguns dels temes tractats.
Les jornades se celebren el 27, 28 i 29 de novembre de 2019, a l’aula de la Institución Fernando el Católico, (3a planta del palau de Sástago, entrada pel carrer 5 de Marzo, 8.)
Estan coordinades per José María Enguita (Càtedra «Manuel Alvar». IFC) i Mario Gros (Escola Municipal de Música i Dansa de Saragossa).
PROGRAMA:
DIMECRES, 27 DE NOVEMBRE
16:00 h. Recepció de participants.
16:20 h. Presentació de les Jornades.
16:30 h. SESSIÓ I
Carolina IBOR (Universitat de Saragossa). Fonts per a l’estudi dels gèneres folklòrics a Aragó: cançoners, romancers, gèneres teatrals i parateatrals.
Mario GROS (Escola Municipal de Música i Dansa de Saragossa). Notes sobre el cant col·lectiu de romanços a Aragó.
17:30 h. SESSIÓ II
Javier GIRALT (Universitat de Saragossa). El cançoner popular de la Franja d’Aragó: entre cançons, folies i romanços.
Marisa ARNAL (Universitat de Saragossa). La Moixiganga de Graus.
18:30 h Descans
19:00 h. SESSIÓ III
Jesús CANCER (Associació Cultural Senense). El llenguatge de l’dance aragonès.
Elena ALBESA (Universitat de Saragossa). Aspectes lingüístics en els Mayos d’Albarracín. Projecció de vídeos i col·loqui.
DIJOUS, 28 DE NOVEMBRE
16:00 h. SESSIÓ IV
Marta MARÍN (Associació Cultural Bisas del que Subordán). De gorgera i de calçons.
Lèxic de la vestimenta tradicional de la Vall d’Hecho.
José Mª ENGUITA (Universitat de Saragossa). «Ja se’n van les gorgueras …».
17:15 h. SESSIÓ V
Jesús RUBIO (Escola Municipal de Música i Dansa de Saragossa). Dances, danses i balls. Lèxic de les danses populars a Aragó.
Àngel VERGARA. (La Chaminera En-Cantada). Lexicografia al voltant de la música i els instruments musicals de tradició popular a Aragó.
18:15 h. Descans
18:45 h. SESSIÓ VI
Pau JIMÉNEZ (Universitat de Saragossa). Les Seguidilles de Leciñena. Fernando SANZ (Universitat de Saragossa). Cinema i folklore: la jota aragonesa
i la sarsuela en cinema espanyol.
Projecció de vídeos i col·loqui
DIVENDRES, 29 DE NOVEMBRE
16:00 h. SESSIÓ VII
Maite MORET (Universitat de Saragossa). Les festes de Sant Blai i Santa Àgueda de Mequinensa. Tradició i patrimoni d’identitat cultural.
Maria Elisa SÁNCHEZ (Universitat de Saragossa). La tradició de les sanantonadas Terol: fogueres i barraques.
17:00 h. SESSIÓ VIII
Luis Miguel BAIXIN (Arxiu de Tradició Oral d’Aragó). Tradició oral en aragonès al Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut. Vocabulari geogràfic i meteorològic.
Carlos GONZÁLEZ (Arxiu Pirinenc de Tradició Oral). Algunes consideracions sobre l’estilística deL conte folklòric a partir de l’experiència de la feina de camp a Aragó.
18:00 h. Descans
18:30 h. SESSIÓ IX
Eugenio MONESMA (Pyrene PV). Presentació de vídeos relatius a el patrimoni lingüístic al nord de la província de Saragossa.
19:15 h. SESSIÓ X
Manuela ADAMO i Miguel Ángel BERNA. La jota i la taranta: música, dansa i medicina.
Col·loqui i comiat.
INSCRIPCIÓ
La inscripció es realitzarà a través de la pàgina: http://ifc.dpz.es/actividades/cursos
El termini d’inscripció finalitza a les 14:00 h. de el dia 25 de novembre, dilluns, llevat que es completi prèviament l’aforament.
DRETS D’INSCRIPCIÓ: 15 €. Els drets d’inscripció no seran reemborsats en cap cas.
L’assistència a les activitats programades és d’entrada lliure, sempre que ho permeti l’aforament. No obstant, serà necessari inscriure a les Jornades per obtenir un certificat d’assistència o de reconeixement de crèdits, sempre que es compleixin els requisits que s’assenyalen a continuació.
Tags: Esdeveniments
Trackback from your site.