Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre
  • Inici
  • Esdeveniments
  • La poesia de J. M. Gràcia, el nou volum de la col·lecció Lo Trinquet*

La poesia de J. M. Gràcia, el nou volum de la col·lecció Lo Trinquet*

// Redacció

El llibre D’arbres i progressies de l’economista i poeta Josep Miquel Gràcia Zapater és el vuitè lliurament de la col·lecció Lo Trinquet, la col·lecció en llengua catalana de l’Instituto de Estudios Turolenses (IET) de la Diputació de Terol, que acull obres de creació literària, novel·la, teatres i poesia, d’autors de la província de Terol o vinculats a la mateixa. La publicació se presentarà dijous 28 de març en un acte que tindrà lloc en la casa de l’autor a La Codonyera, a les 18 hores.

El vicedirector de l’IET, Santiago Martínez, serà l’encarregat de realitzar una breu introducció a l’acte, que comptarà també amb la presència del director del consell editor de Lo Trinquet, el lingüista català resident al Baix Aragó, Artur Quintana, i un membre d’este mateix consell, l’escriptor matarranyenc Carles Sancho. A més de donar a conèixer el nou volum, faran una menció als set exemplars anteriors i un avançament dels pròxims títols a publicar.

L’autor, Gràcia Zapater, recitarà una selecció dels vuitanta-vuit poemes que conté D’arbres i progressies, i a la lírica s’unirà la música amb cançons interpretades pel cantautor de la Codonyera, Tomàs Bosque, incloses en el llibre-disc dedicat al poeta de Pena-roja de Tastavins, Desideri Lombarte, que veurà la llum enguany.

Per finalitzar l’acte, s’oferirà als assistents una copa de cava de la bodega Bayod Borràs, de Fórnols. L’entrada és lliure fins a completar l’aforament.

El vicedirector de l’IET invita a participar en la presentació a la Codonyera que «no pot ser més encertada ja que ens permet submergir-nos en l’ambient íntim i acollidor de la sala Cial i Tiarra ubicada en la pròpia casa de l’autor».

A més, ha volgut destacar «el fet de comptar amb la presència del director del consell editor de Lo Trinquet, Artur Quintana, i del reconegut escriptor Carles Sancho també afegeix valor a esta experiència. Per tot això convido a tots els interessats per la literatura a compartir esta presentació».

Sobre D’arbres i progressies

L’obra poètica es divideix en dos parts ben diferenciades que, en un primer moment, anaven a publicar-se per separat però que es van unir perquè estaven escrites ininterrompudament en el temps, una darrere l’altra, i mostren l’evolució que l’autor ha experimentat entre elles.

Gràcia explica que «este és un poemari que he tingut uns 15 anys en el calaix. Després d’haver-ne escrit d’altres, vaig intentar que fos una mica diferent als anteriors. En realitat no és un poemari si no dos diferenciats, la primera part era un homenatge a la natura, que sempre està una mica present en la meua poesia, i la segona part era una referència a la meua formació econòmica, per tant conceptes més econòmica i matemàtics. Vaig veure que tenia tantes diferències com coincidències una part amb l’altra i vaig pensar que era millor publicar-ho tot en un volum.

La primera divisió de l’obra D’arbres, flors, fruites, llaors…, és un homenatge a la natura on els versos de l’autor sempre fan referència al món natural, a partir d’experiències de joventut i d’adult, entrellaçades amb suposicions metafísiques i des d’un to quasi irònic.

En la segona divisió, titulada Progressies, totes i cadascuna de les poesies que recull inclouen algun concepte matemàtic o científic. Tanmateix, el lector també descobrirà una combinació de relativisme, absurd existencial, finals críptics, sarcasmes i divertiment.

Gràcia Zapater

Josep Miquel Zapater resideix a Esplugues de Llobregat des de 1980 i manté casa a la Codonyera. És economista de formació i professió i està lligat al territori, sent president de l’Associació Cultural del Matarranya de 2007 al 2010.

Josep Miquel Gràcia en una lectura de ‘La vall de Balat’ a la sala Cial i Tiarra de la Codonyera. / Carles Terès

Poeta de vocació tardana, ha editat els poemaris Davall de l’olivera (2002), Fets i temps de la Codonyera (2005), Reflexions i abstraccions. XXXIII poemes (2005), Vers a vers a Barcelona (2005) -premi Guillem Nicolau de 2004-, Dietari en groc (2008) -premi Guillem Nicolau de 2007-, Si les pedres parlaren/ Si las piedras hablasen (2008) i Pasqual Andreu, lo Florit (2010). Malgrat haver estat un llarg temps sense publicar poesia, actualment prepara un parell de poemaris.

Ha col·laborat com articulista a Temps de Franja, de vegades, amb el pseudònim Lluís Roig. Forma part del col·lectiu Lo Cresol, columna en català del Diario de Teruel, com escriptor i coordinador des de febrer de 2006.

També ha participat en actes i lectures poètiques i ha col·laborat en obres col·lectives en periòdics, revistes locals i publicacions com Per dir la veritat/se perd l’amistat. Un libel difamatori de la Codonyera (2005-2006). Hem de mencionar també les seues participacions anuals en la Mostra Oberta de Poesia d’Alcanar. Molts estius, a casa seua a la Codonyera ha estat oberta a presentacions de llibres, recitals poètics i audicions musicals, una de les seues grans aficions.

El seu blog Lo Finestró (del Gràcia), que va mantindre en plena activitat més de deu anys des del 2007, es va convertir en un altaveu insistent en defensa del català i la cultura de les terres de la Franja.

La col·lecció Lo Trinquet de l’IET

Lo Trinquet és la col·lecció en llengua catalana de l’IET que recull obres de creació literària, novel·la, teatre i poesia, d’autors de la província de Terol o vinculats a la mateixa.

Els títols publicats actualment són:

Roda la mola. Poesia del Baix Aragó de llengua catalana dels orígens als nostres dies (2009).

Fora de temps, fora de lloc (2009).

Pasqual Andreu, lo Florit (2010).

Les aventures del sastre Roc d’Arça (2012).

Menú: la cuina del cor (2013).

Senderes de gebre. Beseit 1778 (2015).

Aplec (2022).

D’arbres i progressies (2023).

Primers 6 números de Lo Trinquet. / Carles Terès

*Article del Diario de Teruel traduït al català

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: