Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Esdeveniments
  • El premi de cultura Mariano Nipho per a l’Associació Cultural del Matarranya

El premi de cultura Mariano Nipho per a l’Associació Cultural del Matarranya

// Carles Sancho

Els premis Mariano Nipho que promouen l’Asociación Literaria Poiesis i la revista Compromiso y Cultura han distingit, en esta convocatòria del 2019, l’Associació Cultural del Matarranya, que enguany compleix els trenta anys de la seua formació, en l’apartat de cultura, en la seua cinquena edició. La concessió dels guardons s’atorguen per tal de reconèixer, anualment, l’especial dedicació de persones, grups, associacions, entitats i institucions que se destaquen en els diferents activitats de l’art, la cultura, l’educació, l’esport i el compromís social i cooperatiu en la contribució a la prosperitat de l’àmbit territorial del Baix Aragó Històric. El lliurament dels guardons tindrà lloc, com cada any, al Teatre Municipal d’Alcanyís el proper dissabte 30 de novembre. En les dos últimes convocatòries van ser premiades, en l’apartat de la cultura, l’Asociación Musical ‘La Lira Alcañizana’, l’Asociación Musical ‘Nuestra Señora de los Pueyos’ i l’Asociación Cultural Ranetas, totes tres entitats alcanyissanes.

Compromiso y Cultura, una de les organitzadores dels premis, és una publicació mensual d’actualitat crítica i cultural del Baix Aragó Històric, activa des del 2015 i amb seu a Alcanyís. Té com a objectiu visualitzar el costat més social de la nostra societat i donar veu als qui no en tenen, als qui s’ignora. L’Asociación Literaria Poiesis, també amb seu a Alcanyís i promotora de la convocatòria, dinamitza activitats per estimular la lectura i escriptura dels seus associats. Així promou un grup de lectura de compromís social i organitza certàmens literaris: contes il·lustrats infantils Gloria Fuertes i microrelats Javier Tomeo.

Els premis reben el nom de l’alcanyissà Mariano Nipho (Alcanyís 1719-Madrid 1803) que va ser periodista i escriptor, fill del governador de Maella, que procedia de Nàpols, i va residir des de menut a la capital d’Espanya. Se’l considera com el fundador del periodisme modern i el primer periodista professional. Fundà el primer diari espanyol Diario noticioso, curioso-erudito y comercial, público y económico el 1758. Va arribar a fundar i subvencionar a més de vint periòdics de diferent signe i pressupost. Enguany se’n celebren els tres-cents anys del seu naixement a la capital del Baix Aragó.

 Les estatuetes del premi Mariano Nipho. / Asociación Poiesis-Compromiso & Cultura

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: