Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Cultura
  • Viatge universal pel Pirineu. La Ribagorça aragonesa de Joan Obiols

Viatge universal pel Pirineu. La Ribagorça aragonesa de Joan Obiols

// Glòria Francino Pinasa

Els passats dies, 31 de juliol de 2020 a Areny, 7 d’agost a Benavarri i 18 d’agost a Benasc, l’escriptor Joan Obiols, fill de Peramola, va presentar el seu vuitè llibre sobre els pobles del Pirineu, Viatge universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món. Per terres de… La Ribagorça aragonesa, publicat al desembre de 2019 per l’Editorial Andorra i Edicions Salòria.

Amb aquest volum, centrat en la comarca de la Ribagorça aragonesa, l’autor conclou un viatge que va començar l’any 1985, i durant vint-i-cinc anys ha rodat pel Pirineu, un total de quatre-cents setanta-cinc pobles són els que ha visitat, on ha conegut gent que l’han explicat experiències que ell, amb el seu estil personal, la destresa d’un bon conversador i els estudis previs que havia fet sobre el país, l’han permès escriure llibres de comarques pirinenques catalanes, andorranes, franceses i aragoneses. Això ho explica prou bé l’autor en el pròleg titulat El País que situa als lectors en la seua obra.

 

Coberta del llibre. / G. F.

 

El Viatge universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món. Per terres de… La Ribagorça aragonesa s’afegeix a altres llibres que tracten de la zona o de la comarca veïna del Pallars, com el de La Ribagorça catalana, Nits de Taverna, El desert verd... En aquest viatge en concret, el lector pot descobrir els pobles de les diverses valls de la Ribagorça: La vall de Castanesa, la de l’Éssera, la de Benasc amb les seves respectives valls, la de l’Isàvena, la del riu Noguera Ribagorçana, la Clotada d’Areny, la de Barravés.

Joan Obiols sap descriure el paisatge muntanyenc, els indrets típics i els racons que poden passar desapercebuts, els llocs amb història de la comarca, com els monestirs, catedral, palaus, torres, i cases fortes, museus, obres d’art, balnearis… I sobretot hi ha moltes hores de conversa amb diverses persones de les diferents poblacions, des de persones anònimes, habitants que mantenen els pobles o turistes, fins a professorat insigne, filòsofs, escriptors reconeguts, artistes polifacètics, artesans, agricultors, músics, sacerdots, investigadors, perruquers, esportistes, empresaris, biòlegs, metges, polítics…, i tantes persones que amb les seves reflexions li donen perspectivisme, diversitat i universalitat a la seua creació literària. De la má de l’autor coneixem la geografia ribagorçana, la seua societat, la seua gastronomia, productes locals, anècdotes, històries, tradicions, llengües i literatura, monuments artístics i vivències que troba en el seu camí ens situen en el passat, el present i el futur de la comarca. És un llibre de viatges amè i amb un tocs d’humor de vegades, i alhora rigorós, ple de referències d’obres escrites sobre el territori, que l’autor tria per a completar la informació que donen els diferents habitants que transiten o viuen als pobles ribagorçans d’Aragó.

Els lectors i lectores amants del Pirineu i de la Ribagorça el poden trobar a totes les biblioteques de la Ribagorça aragonesa, així com a punts de venda a l’oficina de turisme de Benavarri, a la llibreria l’Estudiet de Benasc, a L‘estanc i llibreria Foix del Pont de Suert, a L’estanc i llibreria Romànic de Barruera o mitjançant distribuïdora Altaïr o les webs de les editorials andorranes que l’han publicat…

Un llibre que transmet emocions i passió pels pobles xics, la seva gent i les llengües que s’enraonen a la Ribagorça aragonesa, que permet viatjar per terres conegudes o desconegudes, es descobreixen personatges i dona vida al territori.

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: