Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
 • Inici
 • Cultura
 • Una tesi doctoral sobre l’«Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón», a la URV

Una tesi doctoral sobre l’«Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón», a la URV

//M. D. Gimeno

Raül González Devís va defensar el dia 2 de novembre la tesi doctoral titulada “Entre la resistencia y la supervivencia: Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (1946-1952)”. Dirigida pel professor Josep Sánchez Cervelló, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, és fruit de set anys de recerca, entre l’exhaustiva revisió bibliogràfica, visita dels llocs d’actuació i entrevistes als encara supervivents. Com a resultat, més de 800 pàgines, dividides en quatre parts, on en ordre cronològic es fa per primera vegada un estudi particular de l’AGLA, una rellevant agrupació de guerrilla rural que va actuar durant sis anys contra el franquisme a cavall entre l’est de Terol i el nord-oest de Castelló, a les muntanyes del Sistema Ibèric.

Entre d’altres aspectes, l’autor dibuixa el perfil del guerriller: home, jove, de procedència agrària i militant polític, i en extreu diverses categories. També destaca la presència específica de la resistència femenina, excepcional als campaments i destinada a funcions perilloses, que va derivar en una culpabilitat major, no només política sinó també social per trencar el paper assignat a la dona pel règim vencedor. Així mateix s’analitza la col·laboració social de l’entorn, que va ser molt condicionada, variable i desigual, sobretot quan la repressió es va fer més gran, provocant un elevat nombre de víctimes civils.

Entre les poblacions de la Franja on es va assentar, estan pobles de la zona del Mesquí com la Sorollera i la Ginebrosa, on existiren diferents campaments, xarxes de suport i d’on eren alguns integrants de l’Agrupació, cas de Joaquín i Alfonso Boj, i Mont-roig, municipi on es produí l’11 de novembre de 1947 una de les accions repressives més brutals de la Guàrdia Civil, amb set víctimes mortals. Com a especificitat de l’AGLA hi ha l’Escola de Guerrillers, assentada entre el pinar d’Aiguaviva i la Sorollera (posteriorment, a Tormón, Terol), tot i que no va resultar massa efectiva.

A les conclusions es va destacar el paper clau de l’entorn muntanyenc i la proximitat a França, les dificultats operacionals —canviants i lluny de les pretensions inicials—, les adverses circumstàncies internes de lideratge i de plantejament del PCE, la incapacitat per mantindre un contingent estable de guerrillers i la desertització política que es va produir a les zones d’assentament de l’AGLA com a conseqüència de la implacable repressió patida.

Els membres del tribunal: Rosa Monlleó (Universitat Jaume I), José Miguel Santacreu (Universitat d’Alacant) i el president Alberto Reig Tapia (URV) van valorar molt positivament la revisió bibliogràfica realitzada, l’ús de fonts orals, la metodologia quantitativa —moltes dades i taules d’elaboració pròpia—, la imbricació de l’AGLA en un seguit històric de guerrilles que comença a la guerra del Francès i continua amb el carlisme a la mateixa zona i l’àmplia tasca de contextualització en diferents àmbits: poders locals, franquisme, partits de l’exili i resta d’agrupacions guerrilleres. Un treball més meritori encara si es considera que el nou doctor és professor d’Història a l’Ensenyament Secundari —actualment a l’Institut de Vilafranca dels Ports—, de manera que ha hagut de portar a terme una tasca de tanta envergadura en el seu temps d’oci. És esperable una pròxima publicació de l’estudi i una exposició itinerant sobre l’AGLA, que va proposar el Dr. Santacreu, per tal de divulgar esta interessant i dolorosa part de la història recent.

Coberta de la tesi doctoral

 

Raül Fernàndez Devís en el Congrés 
'Biografíes de Guerra i Postguerra: Fonts per al seu estudi', 
UJI, 2012 (Foto: memoriacastello.cat)

Tags:

Trackback from your site.

Comments (2)

 • Una tesi doctoral sobre l’«Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón», a la URV » Temps de Franja - La Franja

  |

  […] Raül González Devís va defensar el dia 2 de novembre la tesi doctoral titulada “Entre la resistencia y la supervivencia: Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (1946-1952)”. Dirigida pel professor Josep Sánchez Cervelló, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, és fruit de set anys de recerca, entre l’exhaustiva revisió bibliogràfica, visita dels llocs d’actuació i entrevistes als encara supervivents. Com a resultat, més de 800 pàgines, dividides en quatre parts, on en ordre cronològic es fa per primera vegada un estudi particular de l’AGLA, una rellevant agrupació de guerrilla rural que va actuar durant sis anys contra el franquisme a cavall entre l’est de Terol i el nord-oest de Castelló, a les muntanyes del Sistema Ibèric. Continuar llegint… Una tesi doctoral sobre l’«Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón», a la URV » Temps de F… […]

  Reply

 • Una tesi doctoral sobre l’«Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón», a la URV » Temps de Franja - La Franja

  |

  […] Raül González Devís va defensar el dia 2 de novembre la tesi doctoral titulada “Entre la resistencia y la supervivencia: Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (1946-1952)”. Dirigida pel professor Josep Sánchez Cervelló, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, és fruit de set anys de recerca, entre l’exhaustiva revisió bibliogràfica, visita dels llocs d’actuació i entrevistes als encara supervivents. Com a resultat, més de 800 pàgines, dividides en quatre parts, on en ordre cronològic es fa per primera vegada un estudi particular de l’AGLA, una rellevant agrupació de guerrilla rural que va actuar durant sis anys contra el franquisme a cavall entre l’est de Terol i el nord-oest de Castelló, a les muntanyes del Sistema Ibèric. Continuar llegint…  Una tesi doctoral sobre l’«Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón», a la URV » Temps de F… […]

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: