Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Un llibre esperat*

// Redacció

El 28 d’abril d’enguany, Diada de Sant Afrodisi de Besièrs, s’ha acabat d’estampar l’Obra Poètica Completa d’en Desideri Lombarte per part de l’Instituto de Estudios Turolenses com a número inaugural de la Biblioteca Turolense, col·lecció que es nodrirà amb obres d’autors de la província de Terol que de fa temps es troben exhaurides, o quasi —com és el cas d’en Desideri Lombarte—, són de difícil accés o han restat inèdites.

L’Obra Poètica Completa és un volum de 728 pàgines esplèndidament editat en verd: tapa dura, cinta de lectura, cobertes amb fotografies de l’autor, llom —on destaca la ‘L’ lombartiana—, i colofó bellament il·lustrat. Prèviament, aquest títol havia estat anunciat en preparació a la solapa del llibre de na Susana Antolí Senderes de gebre. Beseit 1778, publicat per l’IET el 2015 com a número 6 de la col·lecció Lo Trinquet. Tanmateix l’edició de l’OPC lombartiana s’anava endarrerint, fins que, ara fa uns dos o tres anys, l’IET va decidir de publicar-la dins la nova col·lecció més amunt indicada. L’edició actual ha estat a cura de n’Hèctor Moret, n’Artur Quintana i en Carles Terès, amb pròleg de n’Hèctor Moret i n’Artur Quintana, una extensa bibliografia de l’autor centrada en la poesia, i una breu nota editorial dels curadors on es declara que s’han reproduït els sis volums editats que conformen aqueixa poesia, corregint-ne només les evidents errades tipogràfiques i ortogràfiques, així com suprimint–ne les variants rebutjades per l’autor que havien estat recollides en el seu poemari Miracles de la Mare de Déu de la Font i Altres Poesies Esparses del 1999.

Ara que finalment tenim a l’abast aqueixa magna obra, convé que tant l’IET, com moltes altres institucions aragoneses i de la catalanofonia, així com del món del llibre i dels mitjans de comunicació d’arreu, s’esforcen en fer conèixer la poesia lombartiana, superant els prejudicis de la catalanofòbia nostrada o de les visions massa centrades en els caps-i-casals principatins i valencians a l’hora de considerar els autors batejats de perifèrics. L’OPC no és el primer llibre del pena-rogí que publica l’IET, ni de bon tros, que ja molt abans, des dels inicis de la dècada dels 90 del segle passat, l’IET n’havia publicat cinc amb altres editorials —ASCUMA, CESBA i el Govern d’Aragó—, i un en solitari. La relació de l’IET amb l’obra lombartiana, com es pot constatar, ha estat constant.

Ara amb la inclusió de l’OPC
—que originàriament havia de ser el número 7 de Lo Trinquet— a la Biblioteca Turolense queda obert el camí per a nous textos dins de Lo Trinquet. I efectivament, després de set anys aturat, Lo Trinquet continuarà amb Aplec, poemari d’en Juli Micolau, anunciat per al 2022, i seguiran obres d’en Lluís Rajadell, en Josep Miquel Gracia, en Vicent Pallarés… d’acord amb la filosofia de l’IET expressada el 2009 en inaugurar, amb l’antologia Roda la mola, la col·lecció Lo Trinquet: Un lloc de trobada, de debat i de creació de tots els terolencs i les terolenques de llengua catalana.

Obra Poètica Completa de Desideri Lombarte. / Carles Terès


*Publicat a Temps de Franja n. 150, abril de 2021

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: