Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre
  • Inici
  • Cultura
  • S’estrena a Saragossa un documental sobre Elvira de Hidalgo

S’estrena a Saragossa un documental sobre Elvira de Hidalgo

// Màrio Sasot

El passat dimarts 18 de maig es va presentar a la sala d’actes de l’edifici de la Caja Rural de Aragón de Saragossa el documental Donare la divinità de la productora i cineasta saragossana Vicky Calavia, dedicat a la figura i la trajectòria artística i professional de la cantant d’òpera nascuda a Vall de roures, Elvira de Hidalgo.

El documental ha estat finançat pel govern d’Aragó, l’Ajuntament de Saragossa, la Corporació Aragonesa de Ràdio i Televisió i la Caixa Rural, que va cedir les dependències del bell casalici decimonònic de la seua seu del Coso saragossà per al rodatge d’algunes escenes musicals i les entrevistes a diferents experts en la vida i l’obra de la prima dona i gran soprano de coloratura matarranyenca.

El material cinematogràfic, de 55 minuts de durada, recorre els diferents espais geogràfics i els principals escenaris on transcorregué la vida de la Hidalgo (Vall de roures 1891– Milà 1980): Barcelona, Vall de Roures, Milà, Nova York Argentina i Atenes, on va ser mestra al conservatori i després professora i consellera artística personal de Maria Callas.

Com a fil conductor de la seua biografia Vicky Calavia utilitza fragments d’entrevistes a persones que van conèixer a la diva, com la seua neboda–neta, Elvira Sala Rodríguez, i a estudiosos i coneixedors de la seua feina com la doctora en Musicologia Pilar Gallifa, que ha estat fent la tesi sobre Elvira de Hidalgo i aporta importants dades sobre actuacions i etapes de la vida de la cantant gairebé desconegudes fins ara. També surten entrevistats periodistes com Plàcido Serrano, Anton Castro i Lola Campos, el professor de música Juan Villalba y el director de la Fundació ‘Vall de Roures Patrimonial’, Manuel Siurana.

Junt amb les entrevistes, el documental ofereix gravacions antigues en discos de pissarra i fragments de vídeos i fotografies d’època de la Hidalgo, tot això barrejat amb recreacions actuals de temes habituals en el repertori de la soprano aragonesa interpretades per l’actriu i cantant Ana Zurita i la pianista Clara Gil.

El conjunt esdevé un producte summament atractiu, àgil i didàctic que es segueix amb gran interès i emoció, i aporta a l’espectador una visió polièdrica d’una vida apassionant i una personalitat aclaparadora, no exempta de contradiccions i daltabaixos, com va ser la d’Elvira de Hidalgo.

El documental es presentarà a una de les sales del teatre del Liceu, a Barcelona a finals de juny, en una data encara per concretar.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: