Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Cultura
  • Recorden l’escriptor matarranyenc Desideri Lombarte en el trentè aniversari de la seua mort

Recorden l’escriptor matarranyenc Desideri Lombarte en el trentè aniversari de la seua mort

// Jordi Duran i Suàrez

El dia 21 de setembre de 2019 va tindre lloc a Pena-roja (Matarranya) un acte en record a l’escriptor Desideri Lombarte amb motiu del 30è aniversari de la seua mort. L’activitat, organitzada per Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre, va aplegar una quarantena de persones i va consistir en una ruta literària, conduïda per la professora de català de l’institut de Vall-de-roures, Pepa Nogués, pel nucli urbà de Pena-roja. El recorregut va passar per diferents indrets de la vila natal de l’escriptor pena-rogí, mort el 3 d’octubre de 1989, i en el decurs del qual els participants van llegir diversos poemes i fragments en prosa de l’obra literària de Lombarte.

La presidenta d’Òmnium a les Terres de l’Ebre, Dolors Roo, va destacar la voluntat de l’entitat cultural de recordar i posar en valor l’obra de Desideri, a qui va assenyalar com a un dels grans referents culturals i literaris del Matarranya i del territori ebrenc en general, al costat d’autors tan rellevants com Sebastià Juan Arbó, Artur Bladé o Gerard Vergés, entre altres. Roo es va felicitar pel ressò que va tindre la convocatòria i per haver pogut aplegar a la jornada en record a Lombarte persones que el van conèixer en vida i altres que han estudiat en profunditat la seua obra, com ara el professor Manel Ollé, l’escriptor Emigdi Subirats o Joan Arrufat, familiar de l’escriptor de Pena-roja.

La ruta literària va transcórrer per indrets emblemàtics de Pena-roja molt vinculats a l’autor d’Ataüllar el món des del Molinar: la plaça de l’Església, els rentadors, la casa on va residir Desideri o el santuari de la Mare de Déu de la Font, on va tindre lloc un dinar de germanor que va aplegar organitzadors i participants. En acabar, Manel Ollé va pronunciar la glossa en record a l’escriptor i, posteriorment, els presents van recitar alguns dels poemes més coneguts del poeta del Matarranya.

 


Foto de grup dels participants al dinar de germanor posterior a l'homenatge. / Jordi Duran

 
L'historiador d'Alcanar Joan B. Beltran va llegir textos de l'autor de Pena-roja. / Jordi Duran

 
El professor Manel Ollé recita poemes de Lombarte als llavadors de Pena-roja. / Jordi Duran

 

L'escriptor Emigdi Subirats, davant la casa on va nàixer Maties Pallarés i on van viure Desideri. / Jordi DuranInvitació a l'acte. / Òmnium Terres de l'Ebre

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: