Quarta projecció de Fem Memòria
// Sergio Rivas i Sonia Ezquerra
Algú m’hauria de preguntar tot el que sé de mi i dels altres, perquè algun dia també jo ho oblidaré.
Francesc Serès
La pell de la frontera
Lo passat dissabte 10 de desembre es va realitzar, al cinema Avenida de Saidí (Osca), la quarta i última de les projeccions de les entrevistes a la gent gran del poble, gravades en el marc del projecte Fem Memòria. Aquesta iniciativa la codirigim Sergio Rivas i Sonia Ezquerra. Durant aquests últims anys ha rebut reconeixements com la XXIX Beca Amanda Llebot, atorgada per l’Institut d’Estudis del Baix Cinca al 2018, i també el XXV Premi Josep Galán a la normalització lingüística i cultural del Baix Cinca, atorgat per la mateixa entitat al 2021.
En aquesta quarta projecció, organitzada en col·laboració amb l’Ajuntament de Saidí, les persones entrevistades van parlar sobre temàtiques diverses: com van viure la Guerra Civil, quines cançons cantaven antigament, quines eren les supersticions populars, els rituals vers la mort i reflexions sobre si es viu millor avui en dia o als inicis del segle passat, quan eren joves. En relació a aquest tema, algunes persones van destacar, nostàlgicament, com fa unes desenes d’anys els vincles amb les amistats i amb el veïnat eren més intensos.
Al finalitzar la projecció va actuar el cantautor Joan Artigas, un cantant amb experiència d’actuar tant en solitari com acompanyat d’altres artistes i amb el conjunt de música La Sirga, el qual va oferir un repertori que incloïa temes de José Antonio Labordeta, Joaquín Carbonell, la Bullonera, l’Àngel Villalba i el clàssic Lo ruquet i el llantaïm del cantautor saidinès Anton Abad, que van emocionar tant al públic, que va acabar d’empeus. Un dels assistents va recordar, enmig del concert, com gairebé 50 anys abans, el propi Labordeta havia actuat en el mateix escenari dins d’un acte reivindicatiu.
L’objectiu principal de Fem Memòria és recuperar, conservar i donar difusió als records de la gent gran de Saidí que, per extensió, són part de la memòria oral de tota una generació que actualment supera els vuitanta anys d’edat. Aquesta voluntat es va traduir en la gravació, en format audiovisual, de valuoses entrevistes realitzades a una mostra de iaios i iaies que expliquen les seues vivències en la variant dialectal del català que s’enraona al poble. Les gravacions resultants es van estructurar en quatre blocs, tractant els diferents aspectes de la vida d’una persona: la infància, la joventut, el treball, l’oci… i s’han anat projectant a Saidí al llarg de l’any 2022, amb gran èxit de públic, així ha aconseguit retornar al poble aquesta recopilació de records.
Respecte al futur del projecte, continuarem amb les activitats de difusió dels diferents patrimonis immaterials de Saidí i de la seua gent, fent difusió a les xarxes socials de continguts vinculats amb el passat de Saidí, i donarem a conèixer les entrevistes en altres poblacions que tinguin interès, entre d’altres activitats que anirem anunciant.
Si teniu curiositat per conèixer més a fons aquest projecte, podeu obtenir informació en el web: https://linktr.ee/FemMemoriaSaidi, on trobareu els links per accedir a les xarxes socials. També podeu contactar amb nosaltres a través del correu electrònic:
fem.memoria@hotmail.com.
Seguim fent memòria!
Publicat a Temps de Franja n. 156, gener 2023
Tags: Cultura