Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Cultura
  • Presentació d’«Espills trencats» a Sabadell

Presentació d’«Espills trencats» a Sabadell

// Josep Boltaina

Divendres, 25 de maig de 2018. A poc a poc, l’espai FOC dels Ventura de Sabadell es va omplint de gent encuriosida per una presentació un poc inusual: Un llibre: Espills trencats”, premi Guillem Nicolau del Gobierno de Aragón. Un autor de la Franja, de Saidí, Mario Sasot ,escrivint en català, “Però no li deien LAPAO al català, a Aragó?” Doncs no, ja torna a ser el que ha estat sempre: català amb les modalitats del lloc.

Això ho va deixar clar en Mario quan es va dirigir a la gent, explicant com va ser la gestació del llibre , les vicissituds del protagonista, Andreu Correfons (que no es altre que l’altre jo de l’autor) i la seua trajectòria vital, d’escritor, periodista, activista d’esquerres i defensor de la seua llengua, tot en un. Ah! I músic, tocador de bandúrria.

La vetllada, amb la intervenció del duo Recapte amb l’Antonio Bengoechea recitant poetes de la Franja: Hèctor Moret, Desideri Lombarte… va ser una descoberta per molta gent d’una realitat cultural un pel desconeguda, tot i l’acte “Desideri Lombarte: Ataüllar el mon des del Matarranya” del 2015 i les Jornades “De la Franja a l’Alguer” del 2016 que Òmnium Cultural de Sabadell ha organitzat aquests darrers anys, intentant difondre les manifestacions culturals de la terra “fronterera “. I molt emotiva, ja que l’experiència vital del Mario, per exemple el seu pas com a redactor de la revista “Grama” de Santa Coloma de Gramenet, va desfermar records entranyables a algú dels presents, company de lluita del Capellà Jaume Patrici Sayrach, vicari del barri del Fondo, i oficiant de la boda “laica dins de l’esglèsia” del Mario i la Pepi.

O dels que es declaraven enamorats del Matarranya. O dels que descobrien al Desideri i el seu “Timó de flor menuda”.

Emocionant el tast poètico-musical del Duo Recapte, amb la veu profunda i de tants matisos de l’Antonio , acompanyada per les notes de la bandúrria del Mario. Esta gent hauria d’estar permanentment actuant d’una escola a una altra, al Institut i als teatres i places de la Franja i dels territoris de llengua catalana!!

Tant els propietaris de l’espai FOC (antic forn de ceràmica, que encara conserva part de seva estructura) com tots els assistents (entre els que es podien veure les tres darreres presidentes d’Òmnium Sabadell, l’Anna, la Montserrat i la Teresa)vam demostrar molta satisfacció del que havíem vist i sentit, mentre anàvem tastant les casquetes, els armelats, els carquinyolis, els cocos de Valljunquera, regats amb vi de nous fet a casa.

O sigui, una vetllada complerta, plena d’emocions i bon viure, que tanta falta ens fa en les actuals circumstàncies .

Moltes gràcies al Mario, a l’Antonio, al Francesc i la Francesca de l’Espai FOC que han fet possible una nit màgica que haurem de repetir sense tardar massa.

Moltes gràcies a la gent lluitadora de la Franja , que ha de fer front a tants atacs d’elements indocumentats però absurdament bel·ligerants contra la llengua de la terra.

Ànims i fins aviat!

(Podeu llegir la crònica del nostre company J.M. Gràcia i veure alguns vídeos de la presentació al seu blog Lo finestró.)

 Un moment de la presentació./ Laura Santamaria


El públic omplia la sala. / Laura Santamaria

 


 

Actuació del Duo Recapte, amb Antoni Bengochea i Màrio Sasot. / Laura Santamaria/ Miquel Ribera

 

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: