Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Cultura
  • “Percal. La moda de les nostres jaies”, un llibre molt interessant

“Percal. La moda de les nostres jaies”, un llibre molt interessant

// Ana Barrafon

Un llibre/catàleg que té com a autores al Grup Percal, format per tres fragatines, Marina Barrafon, Manuela Labrador “Manolita” i Mary Zapater que, enamorades de la indumentària, i en un treball de camp de quatre anys —i alguna en un historial molt més llarg— han aconseguit reunir els percals que les jaies van portar des del segle XVIII i fins ben avançat el XX a Fraga.
El llibre però, és molt més que un catàleg de més de quatre-cents estampats —que es diu prompte— perquè, com passa sempre que algú s’endinsa en un treball d’investigació en un tema que li apassiona, es difícil posar-li terme. I això els ha passat a les nostres amigues, que allò que va començar sent una recopilació d’uns estampats —això sí, amb noms propis, en català tots ells i d’una ingenuïtat i senzillesa que t’arrenquen més d’un somriure— ha acabat —o no— en un estudi dels costums, la moda, els teixits de cotó, la seva estampació i comercialització, de més de dos segles al nostre país i, per què no, a Europa.
Han contribuït a ampliar el camp, les col·laboracions d’altres enteses com Lina Valero, des del vesant de l’Art, i especialment la d’Assumpta Dangla, tècnica del Museu de l’Estampació de Premià de Mar.
La publicació està en la línia d’altres editades per Prames com són Indumentaria tradicional aragonesa. Apuntes para una historia o La indumentària tradicional en el Bajo Aragón y Matarranya, d´Elena Guarc i Dabí Latas. Presenta un tractament d’imatges, maquetació, paper i format exquisits. Els textos, amb revisió de Carme Messeguer, són bilingües, fet que la fa doblement atractiva i és un bon regal, a tenir en compte pels dies de Nadal… i per tot l’any.
Esperem que siga un document de consulta i de profit per a tots els públics i que les autores continuïn en la seva magnífica labor de recerca.

PERCAL. Libro/Catálogo- Llibre/ Catàleg
La moda de nuestras abuelas. La moda de les nostres jaies.
Zaragoza: Editorial Prames, 2018

 

 

 

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: