Presentació a Pena-roja de l’«Obra Poètica Completa» d’en Desideri Lombarte
Tantes vegades
Ens és negat, germans, dir cada cosa
Amb el nom clar que una vella sang dicta.
Maria Àngels Anglada
// Júlia Llambert
Aprofitant enguany l’avançament del Dia de les Biblioteques al diviandres 23 d’octubre, s’ha celebrat a Pena-roja eixa festa en la nova ubicació de la Biblioteca de la vila, així com la presentació de l’Obra Poètica Completa d’en Desideri Lombarte editada enguany per l’Instituto de Estudios Turolenses. A la mesa de presentació hi eren en Manuel Rando, President de la Diputació de Terol; en Rubén Lombarte, Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Pena-roja, i en Carles Terès i n’Artur Quintana, curadors de l’edició, junt amb n’Hèctor Moret, de l’OPC desideriana.
Després d’una breu presentació de la mesa per part d’en Rubén Lombarte, en Manuel Rando, arborant amb entusiasme el gruixut volum de poesia d’en Desideri, va parlar sobre la importància de la lectura per a la formació cultural dels ciutadans, la necessitat d’oferir-los els llibres que desítjon i que, si no los té la biblioteca, doncs cal comprar-los, siguen en les nostres tres llengües –aragonès, castellà i català— o en les que calguen. Va anunciar que la presentació de l’OPC lombartiana, que ja ha tingut lloc no fa gaire a Barcelona, continuarà al novembre a Tortosa, València, Castelló de la Plana i Tarragona.
Carles Terès va parlar dels aspectes tipogràfics i de disseny de l’OPC desideriana. Lo llibre inaugura la nova col·lecció «Biblioteca Turolense» concebuda per part de l’IET per a editar obres completes d’autors terolencs consagrats, com també obres bàsiques terolenques de qualsevol autor, exhaurides o de difícil trobar. Cada volum és de tapa dura ben il·lustrada amb fotografies de l’autor, paper de molt bona qualitat, cinta de lectura, i el tot en un color determinat —verd en el cas de l’OPC lombartiana—, que anirà canviant per a cada autor.
Artur Quintana va esbossar la biografia d’en Desideri, ressaltant-ne les dues escoles de literatura i història de què va fruir l’autor: la masovera en català dels masos de l’Escresola i la dels escolapis d’Alcanyís en castellà i llatí. Va referir amb bastant de detall com a petició d’en Lombarte, i en col·laboració amb ell, van corregir l’edició de Romanços de racó de foc i poemes de vida i mort, lo primer llibre de poesia i l’únic d’esta temàtica publicat en vida de l’autor el 1987. I va exposar amb detall l’allargassada història de l’edició de l’OPC: lo llibre havia estat proposat lo 2015 per a publicació dins de la col·lecció «Lo Trinquet», col·lecció fundada per l’IET lo 2009 per així contribuir amb veu pròpia al tan necessari estudi i foment de la llengua catalana a Terol i de la cultura aragonesa que conforma, tal com los directors declaraven al pròleg del primer «Lo Trinquet». Raons editorials van anar endarrerint-ne l’edició, i finalment l’IET va decidir incloure l’OPC en l’actual col·lecció «Biblioteca Turolense». Això ha permès de reobrir «Lo Trinquet», que seguirà amb Aplec, poemari d’en Juli Micolau, i d’altres títols esperant publicació.
Va cloure l’acte amb breus paraules d’agraïment lo batlle de Pena-roja, en Ricardo Blanch.
Segons em diu l’oncle Jupiari, també present a eixa celebració, calcula que érem unes cent persones, entre les quals na Núria Lombarte, filla d’en Desideri.
Vull agrair l’amable ajuda d’en Carles Terès i l’oncle Jupiari en la redacció d’este text.
Tags: Cultura