Presentació a Barcelona de l’Obra poètica completa de Desideri Lombarte*
// Carles Sancho
Després d’una fallida presentació, a finals del passat el mes de juliol, a conseqüència dels alts casos de contagis de la COVID, el 6 d’octubre s’ha pogut celebrar l’acte cultural a la llibreria Laie, al centre de Barcelona, amb un aforament reduït de només 25 assistents a la convocatòria.
En la presentació s’anunciava la intervenció del President de la Diputació Provincial de Terol Manuel Rando i del Director de l’Institut d’Estudis Turolenses Nacho Escuín però, finalment, no assistiren a l’acte. Entre el públic que omplia la sala, Rosalia i Maria, la vídua i la filla de Lombarte i amics i simpatitzants de l’escriptor franjolí. Així que la taula de la convocatòria va quedar reduïda a la presentadora, Laura Mas, periodista, i Hèctor Moret, coordinador de l’edició del poemari —amb l’Artur Quintana i Carles Terès— i amic de l’escriptor pena-rogí. Mas inicià la intervenció amb unes paraules sobre l’autor de l’obra i la qualitat del volum editat per l’Institut d’Estudis Turolencs que inicia la col·lecció ‘Biblioteca Turolense’. Moret ens explicà com Desideri Lombarte va iniciar-se com a escriptor en llengua catalana a partir del 1984. Primerament com autor teatral Pena-roja i Vallibona, pobles germans i després com a poeta popular i descriptiu que evolucionarà cap a uns poemes molt més personals. Després vindrien altres treballs d’investigació, narrativa, onomàstica, teatre, dibuix… L’escriptor matarranyenc va morir prematurament el 1989 i només va veure editats dos volums, la resta de l’obra es va publicar una vegada mort perquè Lombarte va deixar molts dels seus treballs enllestits per portar a l’impremta. I en pràcticament tres anys es va poder publicar tota la seua poesia inèdita i en vuit o nou la resta de l’obra. L’Associació Cultural del Matarranya, entitat en què ell va ser el primer vicepresident, i l’Institut d’Estudis del Baix Cinca van ser els impulsors de la seua edició.
Després de la presentació de Mas i Moret, José Miguel Gràcia, excel·lent escriptor i rapsode, va recitar una breu representació dels textos que apareixen en el llibre: ‘Lluny de tu’, ‘Me n’aniré’, ‘La meua pàtria menuda’, ‘I jo, què sóc?’, ‘Les roques del Masmut’ i ‘Mil d’amorets’. Molts d’estos poemes popularitzats i recreats musicalment per diferents intèrprets. I, per acabar, des del públic, Josep Boltaina va voler intervenir en la presentació tot llegint un altre text de Lombarte i va reivindicar els poemes recitats a les places de les nostres poblacions per difondre la seua obra que agrada i arriba a tothom sense excepcions. Després d’una hora llarga es donà per acabada l’emotiva presentació d’una obra imprescindible perquè els llibres de poesia del pena-rogí publicats en la dècada dels 90 del segle passat estan fa temps exhaurits.
*Publicat a Temps de Franja n. 151, novembre de 2021
Tags: Cultura