Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Pintors calaceitans centenaris

// Carles Sancho

Si l’estiu passat ens fèiem ressò de l’exposició dedicada a Romà Vallès (Barcelona 1923-2015) al Museu Joan Cabré a Calaceit per commemorar el naixement del pintor barceloní que mantenia una singular casa, al carrer Estudios 2, i on hi passava llargues temporades pintant a la capital cultural del Matarranya.

Ara donem notícia d’una altra artista barcelonina, Maria Girona (Barcelona, 1923-2015), que també hi tenia casa, al carrer Alt 3, i on hi solia viure a temporades amb companyia de seu marit Albert Ràfols-Casamada (Barcelona, 1923-2009), pintor i poeta. A esta última, per commemorar el centenari de la seua mort, la Fundació Vila Casas, als Espais Volart, Àusias Marc, 20, Barcelona, li ha dedicat l’exposició ‘Maria Girona. Contemporània de si mateixa’. Una excel·lent mostra antològica prou extensa i interessant en què es fa un repàs a tota la seua trajectòria artística com a pintora, gravadora i activista cultural i la seua evolució personal. ‘Si bé ella s’ha definit sovint com ‘una noucentista actualitzada’, resulta evident que és durant els seus anys de París (1950-1954) quan cristal·litza la seva concepció del fet plàstic, des del cromatisme modulat de certes tradicions postimpressionistes fins a l’ordenació espacial d’una figuració postcubista’ —es llegeix en el fulletó de la mostra. En l’exposició trobem pintures on apareix la influència de Calaceit i Cadaqués, les seues dos viles estimades on hi estiuejava, aquí hi dedica un dels seus espais en la mostra que titula: ‘Paisatges de l’ànima’. En la seua obra distingim, del Matarranya, l’ermita de Sant Pol d’Arenys de Lledó, les frondoses oliveres del territori, l’espectacle dels amelers florits de la primavera, l’interior de la seua casa, balcó… També hi podem veure una mostra de l’activitat de l’Escola de Disseny i Art de Barcelona, més coneguda com l’Escola Eina, que va cofundar amb el seu marit i d’on hi va treballar com a professora. Un altre personatge, molt vinculat a Calaceit des de fa d’anys, que coneixia molt bé Maria Girona i Albert Ràfols-Casamada, és un dels dos comissaris de l’exposició: el poeta, crític d’art i gestor cultural Àlex Susanna.

‘Les fagotes’ (1975), de Maria Girona. / Carles Sancho

No massa lluny, a la Galeria Joan Prats, carrer Balmes 54, hi tenim una altra presentació pictòrica de Ràfols-Casamada ‘De la rialla Del crit. Elegia del retorn’ amb motiu també de commemorar el centenari del seu naixement a Barcelona. Seria molt interessant que alguna d’estes dos exposicions, o les dos, es pogueren visitar al Museu Joan Cabré de Calaceit perquè el passat 10 de desembre va acabar la dedicada a Romà Vallès, oberta des de l’estiu. Donar a conèixer els nostres pintors, a la vegada, afegiria valor a l’itinerari pels carrers de la vila, inaugurat el passat mes d’agost, ‘Calaceit refugi d’artistes’.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: