Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Notícies de la col·lecció Lo Trinquet

// Júlia Llambert

Aquesta col·lecció fou creada l’any 2009 per l’Instituto de Estudios Turolenses, quan el dirigien na Montserrat Martínez i en Rafael Lorenzo. En la presentació que en van fer del primer volum de la col·lecció, l’antologia Roda la mola, declararen que L’Instituto de Estudios Turolenses té ben en compte que a la província de Terol es parla català […] i és per això que des de fa anys col·labora en publicacions […] en llengua catalana […] Ara l’Instituto […] dóna un pas més i inaugura una col·lecció en llengua catalana: Lo Trinquet, dedicada bàsicament a obres en català d’autors de Terol o que hi estan vinculats, així com també de temàtica terolenca de qualsevol autor […] La col·lecció tindrà un ritme de publicació de dues obres l’any i es donaran prioritat als treballs de creació literària, però no només dels gèneres clàssics —narrativa,lírica i teatre— ans també de l’assaig en sentit ampli. L’Instituto vol així contribuir amb veu pròpia al tan necessari estudi i foment de la llengua catalana a Terol i de la cultura aragonesa que conforma. La col·lecció aniria dirigida per un Consell editor format per en Josep Miquel Gràcia, n’Artur Quintana —que també en faria de director— i per en Carles Sancho, Consell Editor i director que segueixen sent-ho. Fins al 2015 es van publicar sis títols, el darrer Senderes de gebre. Beseit 1778 de Susana Antolí i en la solapa del qual s’anunciava que la Poesia completa d’en Desideri Lombarte es trobava en preparació. L’edició d’aqueix llibre lombartià es va anar endarrerint, i ara fa uns dos o tres anys l’IET decidí de traure’l de Lo Trinquet i publicar-lo com a primer número d’una nova col·lecció Biblioteca Turolense, on s’aniran publicant obres completes d’autors de la província. I efectivament el 28 de l’abril d’enguany, Diada de Sant Afrodisi de Besièrs, ha estat editada la poesia completa d’en Desideri Lombarte amb el títol d’Obra Poètica Completa, i que tanta falta ens feia.

El sis primers títols de la col·lecció. / Carles Terès

Ara l’IET fa saber que el 2022 es publicarà a Lo Trinquet el poemari Aplec d’en Juli Micolau, a la solapa constarà la llista dels nou trinquets que esperen publicació, uns ja enllestits de fa temps, d’altres encara no plenament arrodonits: Terra Agra, d’en Lluís Rajadell; D’arbres, flors i fruits d’en Josep Miquel Gràcia; Estampes de Família 1789-1950 d’Artur Quintana i Sigrid Schmidt von der Twer; Sadurija d’en Ramon Mur en versió catalana d’en Juli Micolau; Antologia de la prosa catalana del Matarranya Històric des de l’origen als nostres dies de n’Hèctor Moret i na Maria Teresa Moret; Antologia de la poesia del Matarranya Històric des del 2009 de Vicent Pallarés; Les tres llunes. Viles pobles i més d’en Josep Miquel Gràcia; Breu diccionari d’escriptura i escriptors en català a l’Aragó de n’Hector Moret; Epistolari Aragonès d’Artur Quintana.

Vosaltres, dramaturgs, poetes, narradors, assagistes terolencs, esmoleu ben bé les plomes, que feina no us en falta ni us en faltarà, i el temps passa i la Joana balla!

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: