
Matarranya Íntim
// Carles Sancho
El cap de setmana del 12 al 14 de juliol, a part de la 29a Trobada del Matarranya hi va haver a la nostra comarca el Matarranya Íntim que enguany es desplaçava a Arenys de Lledó. La presentació, el divendres a la nit, assistírem a un concert de Joaquín Carbonell que ha tornat recentment amb força als escenaris.
Un moment de l'actuació de Joaquín Carbonell. / Carles Sancho
El d’Ariño va començar a actuar al final de la dècada dels seixanta i fou un dels cantautors que van iniciar el moviment musical de la cançó aragonesa amb Labordeta, Tomàs Bosque o La Bullonera. A la plaça d’Arenys, al costat de casa la vila, plena de públic, acompanyat de guitarra solista i baix, va cantar composicions sobretot del seu primer treball enregistrat: “Con la ayuda de todos”. I d’altres del seu posterior repertori i alguna versió dels seus amics cantautors: Aute, Serrat, Sabina o Víctor Manuel. I va finalitzar amb el seu últim èxit “De Teruel no es cualquiera”. Dos hores que se’ns van fer curtes i que van deixar ben clar que l’artista encara està pletòric i motivat quan està al Matarranya. I és que s’ha mare procedia de ben a propet, d’Horta de Sant Joan, segons ens va explicar. La plaça estava guarnida amb la instal·lació del projecte Colgados ‘la intimitat als balcons i a la porta del carrer’ –segons expliquen els propis artistes.
Diumenge, com que dissabte no vam poder anar-hi per la trobada, vam tornar al Matarranya Íntim. Una dramatització curta però emotiva sobre la postguerra: “La entrega”, representada a la cuina d’una casa humil construïda en l’antic forn de la vila i el concert de clausura del grup musical valencià Eixa a la monumental l’església gòtica a la part alta de la població. Tots dos espectacles amb les entrades exhaurides. Després vam anar a sopar a casa Laure i Maria José, hostal, restaurant i botiga. I durant el cap de setmana també bar per atendre als visitants del festival. Allà ens van trobar a tots els que havien participar durant els últims tres dies en el Matarranya Íntim: actors, músics, tècnics, propietaris de les cases escenaris de les interpretacions, alcalde… Es tractava del sopar d’acomiadament del 7è festival. Ara, Jacobo, el coordinador, haurà de buscar vila per a l’any que ve.
El festival Matarranya Íntim ha anat evolucionant molt encertadament al llarg d’estos set anys d’exitosa trajectòria. En la primera edició a Ràfels la major part dels espectacles eren valencians perquè la idea venia de la ciutat del Túria, ara són de tot el territori espanyol, encara que hi predominen els valencians, catalans i aragonesos, territoris fronterers amics. El festival normalitza, en alguns espectacles i en el programa, la nostra llengua: català i valencià. La infraestructura tècnica de la convocatòria ha passat a ser matarranyenca. La implicació del territori ha segut fonamental per a l’èxit de la convocatòria. Durant un cap de setmana una vila menuda és el centre del territori, es transforma i es sent protagonista del festival, es promociona i es publicita cap a l’exterior, enguany es va programar una visita guiada per la població amfitriona, els carrers i places s’omplen de riuades de gent que van i venen a tothora, els veïns s’impliquen en la convocatòria… Una autèntica festa!
Tags: Cultura
Trackback from your site.