Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Marta Momblant i Gema Noguera a Calaceit

// Júlia Llambert

Divendres 15 de març d’enguany la vila de Calaceit va fer honor al seu títol de capital cultural de la Comarca del Matarranya: a les 7 de la vesprada es va presentar al Saló de Plens de l’ajuntament la novel·la Arbàgel, un revolt de l’amor amb la qual l’escriptora beseitano-barcelonina Marta Momblant Ribes ha guanyat el darrer Premi Guillem Nicolau, un premi per a obres en qualsevol gènere literari en llengua catalana d’autors aragonesos o vinculats al nostre país, que la Conselleria de Cultura del Govern d’Aragó durant l’època Bada va crear el 1986 a iniciativa del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana del mateix any, i que des d’aleshores s’ ha anat convocant anualment amb diverses interrupcions -els governs d’esquerres el solen convocar, mentre els de dretes el solen desconvocar. La presentació anà a càrrec de l’alcalde de Calaceit, del Director General de Política Lingüística de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó, de l’editor de Gara d’Edizions on s’ha publicat l’obra, d’un comentari de la novel·la per part del president d’honor de l’Associació del Matarranya i un parlament final de l’autora. Els parlaments van ser en castellà i en català.


Nacho López Susín, Loli Gimeno. Marta Momblant, Artur Quintana, 
Luz Novellón i Chusé Aragüés. / Sigrid Schmidt von der Twer

Una hora més tard es va inaugurar al Museu Juan Cabré, abans Joan Cabré, una retrospectiva de pintures i dibuixos de l’artista beseitano-barcelonina Gema Noguera. La presentació fou en castellà a càrrec de la directora del Museu, i en acabat s’oferí un refrigeri als assistents. L’exposició restarà oberta fins al 23 de maig. Se n’ha editat un catàleg amb textos en castellà i català i nombroses il·lustracions.
El diari alcanyissà La Comarca ha dedicat en el seu número de dimarts 29 de març d’enguany una pàgina a la presentació de la retrospectiva de Gema Noguera, i zero pàgines a la presentació del Premi Guillem Nicolau a Marta Momblant.Els assistents a la inauguració. / Sigrid Schmidt von der Twer

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: