
L’associació Wirberto Delso reflexiona a Favara sobre la democràcia actual
//Roberto Albiac
Este dissabte 16 de desembre, el Cine Municipal Favarol va acollir el Setè Fòrum de Debat organitzat per l’Associació Wirberto Delso. Amb un títol de caire bíblic, “La nostra democràcia avui: Terra promesa o èxode?”, el protagonisme va recaure sobre dos ponents: Juan Manuel Aragüés Estragués i Santiago Marraco Solana, moderats pel polític i teòleg favarol José Ramón Bada Panillo.
(Foto: Roberto Albiac)
Juan Manuel Aragüés Estragués, professor i doctor en Filosofia de la Universitat de Saragossa, col·laborador de El Periódico de Aragón i exsecretari general del Partit Comunista d’Aragó, va adaptar la proposta inicial amb una exposició titulada “De l’èxode al sínode”. En esta exposició, va preferir no centrar-se en l’àmbit estatal i parlar a nivell europeu, va identificar l’èxode amb el neoliberalisme i el sínode amb la necessitat de crear un camí compartit o per a compartir. Per a ell, el neoliberalisme és antidemocràtic i es manifesta principalment en l’economia i en els mitjans de comunicació. Va recordar que les decisions econòmiques solen estar influïdes per institucions no democràtiques com el FMI que prioritzen els interessos econòmics al benestar públic, per tant, l’economia no està controlada per la ciutadania. Pel que fa als mitjans de comunicació, Aragüés els va identificar amb la veu dels poders econòmics ja que només les grans empreses poden sostindre’ls. Això comporta el fet que sols es parle del que ells volen, que decidisquen què és real i què no, i que modelen l’espectador segons els interessos del capitalisme. Va acabar la intervenció amb la seua proposta de sínode: una democràcia combativa per a una majoria social contra la minoria privilegiada que fa d’àrbitre actualment.
Per la seua part, Santiago Marraco Solana, expresident d’Aragó entre 1983 i 1987, cofundador del PSA i exdirector d’ICONA, sí que va voler centrar-se en l’àmbit estatal. Va identificar la Terra promesa amb les llibertats que havien d’arribar després del franquisme i l’èxode amb el retrocés que implica el desencant actual. Va defensar el paper de la Constitució i dels polítics de la Transició i va situar el començament de la crisi dels valors democràtics amb el govern d’Aznar i la seua majoria absoluta. La seua intervenció va girar sobre tres eixos: Les privatitzacions, el canvi generacional i el canvi tecnològic. Va acusar els neoconservadors de desprestigiar el sector públic per a justificar unes privatitzacions amb les quals lucrar-se i especular; a les noves generacions va proposar que lluiten contra la precarietat i la filosofia del “políticament correcte”; finalment, va alertar dels perills d’informar-se mitjançant internet: segons ell, sense filtres i amb un llenguatge corromput i ple de connotacions, podem caure en la desinformació.
L’acte (fet quasi exclusivament en castellà), tot i no haver atret el segment d’edat més jove, seguix consolidant-se un any més gràcies a la presència de ponents de prestigi i a l’assistència de veïns de la zona, malgrat que no es va aconseguir arribar a l’aforament de públic de l’edició anterior.
Tags: Cultura
Trackback from your site.
L’associació Wirberto Delso reflexiona a Favara sobre la democràcia actual » Temps de Franja - La Franja
| #
[…] Continuar llegint… L’associació Wirberto Delso reflexiona a Favara sobre la democràcia actual » Temps de Franja […]
Reply