Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

La poesia en català envaí el Palau Montcada

// Felip Berenguer

El passat diumenge 23 de març va tindre lloc una entranyable trobada de poetes fragatins i de la resta de la Franja on es va respirar un ambient ple de poesia, amor a la terra i germandat entre una gent de diferent sexe, edat i procedència geogràfica a la que els unia el gust per les paraules, el joc, la fantasia i la sensualitat.

L’acte s’emmarcava dins d’una de les jornades del Març Poètic, que des de fa ja quinze anys organitza la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Fraga i que enguany va voler retre homenatge als poetes i cantautors del territori aragonès de llengua catalana que han estat fent creació literària en els últimes cinc dècades .

Pel petit escenari del Palau Montcada van anar pujant, per ordre alfabètic, el músic i cantautor de la Codonyera Tomàs Bosque, amb poemes i cançons que parlen de la llengua, la vida al camp i la ironia i la lírica del cançoner popular; la nonaspina Merche Llop, que ens va fer un tast de les cinc parts del seu poemari “Esclat”; els mequinensans Marià López Lacasa i Hèctor Moret, sornegueria, visió lúcida i amor al poble a parts iguals, i finalment el cantautor favarol Àngel Villalba, més de cinquanta i lluita, va concloure el bloc d’actuacions individuals oficials.

En mig i al final d’aquestes intervencions, els components del Duo Recapte, Antoni Bengochea i Màrio Sasot van interpretar poemes musicats d’altres autors que no hi van poder anar, com va ser el cas del lleidatà resident a Fraga, Josep San Martin, el freixnedà Juli Micolau, el codonyerà José Miguel Gracia i els desapareguts Teresa Jassà (Calaceit), el fragatí Josep Galan, omnipresent a la sessió, aquí molts dels poetes assistents van recordar, i del gran poeta de Pena-rojí i de la Franja, Desideri Lombarte.

Però l’ambient poètic, quasi místic, aconseguit amb tantes emocions creades, no va acabar ni es va trencar ni molt menys, amb la intervenció dels poetes espontanis que van llegir els seus poemes en la part final de l’acte. Antonieta Leonor Calvet, Patrici Barquín, Julio Moreno, la jove escriptora Júlia Cruz Sesé i el rapsode i poeta Ricardo Lacosta van demostrar que la poesia, la rebel·lia, la vida en definitiva, estan ben presents a la capital del Baix Cincai i hi tenen un prometedor futur.

Després els poetes assistiren a un àpat, invitats per l’Ajuntament de Fraga al restaurant Martin, amb la presencia de l’Alcalde, Miguel Luís Lapeña i la regidora de Cultura, Marta Cabrera, que també van ser a l’acte poètic. A continuació, els poetes invitats van poder visitar l’edifici del Castell.

   

 

 Els participants i diversos moments de l'acte. /  Marià López i Anna Barrafon


Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: