Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Històries mai contades del Jesús Moncada

// Carles Sancho Meix

Per celebrar el Dia de la Llengua 2021, Clarió-Associació de Famílies del Matarranya per la Llengua i l’Associació Cultural del Matarranya van organitzar, amb la coordinació de Pepa Nogués, professora de l’Institut Matarraña, una Jornada de Literatura Catalana d’Aragó: Els Clàssics I.

La convocatòria «Que Déu me perdono per lo que vaig a dir» Històries mai contades del Jesús Moncada, va tindre lloc diumenge 38 de febrer a les 7 de la tarda. A conseqüència de la COVID es va haver de fer on line i on hi vam participar una vintena de persones interessades per l’obra literària i artística de l’escriptor mequinensà.

Pepa Nogués que va dirigir la vídeo conferència va iniciar-la amb la presentació dels participants. A continuació les germanes Pallarès, Neus i Teresa, van explicar con van conèixer casualment l’escriptor en el seu restaurant a Barcelona i a partir d’aquella trobada van establir una forta amistat i un puntual seguiment de la seua obra literària. Rosa Maria, la germana de Jesús, ens va explicar la seua relació familiar, la forta personalitat de l’escriptor i les característiques de la seua obra traductora i creativa. Segons sa germana, una de les característiques poc estudiades de Moncada és el seu erotisme festiu gens groller, que també apareix en l’obra poètica de l’escriptor pena-rogí Desideri Lombarte. Hèctor Moret, escriptor mequinensà i amic de Moncada, i Rosa Maria parlaren de l’editorial barcelonina Montaner i Simon, l’edifici modernista del museu Pere Tàpies, on hi va treballar Jesús i on va conèixer Pere Calders i Edmon Vallès, del seu poble. La relació literària amb el primer va donar lloc a un interessant epistolari inèdit que custodia la Universitat. També van fer referència a Dante S.A. l’última novel·la inacabada de Jesús, una obra autobiogràfica de l’escriptor que té com a escenari l’editorial Montaner i Simon on hi va treballar. D’esta obra s’han publicat tres capítols a la revista Sàpiens l’any passat.

Entre els participants a la jornada estàvem amics i seguidors de l’obra de l’escriptor i creador artístic mequinensà i també Rosalia Gil —vídua de Desideri Lombarte—. Després de més de dos intenses hores acabava la convocatòria literària dedicada al Dia de la Llengua i a Jesús Moncada. Èxit de la celebració va fer que Pepa Nogués anunciés l’organització d’una nova trobada presencial, amb permís de la COVID, a Mequinensa pel 80è aniversari de l’escriptor per tal de recórrer els espais Moncada.

 

Cartell de la convocatòria

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

  • Avatar

    Glòria Francino Pinasa

    |

    Dona bo llegir articles com.aquest, on es conversa sobre cultura dels nostres pobles i s’aprèn.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: