Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Exposicions al Matarranya

// Carles Sancho Meix

Entre les exposicions que es poden veure este estiu al Matarranya voldria recomanar molt especialment la que el Museu Juan Cabré de Calaceit dedica a homenatjar el centenari del naixement de Romà Vallès (Barcelona, 1923-2015) i que titula ‘En movimiento’. El pintor català va ser soci d’ASCUMA fins la seua mort. Encara recordo el cartell de la 17a Trobada Cultural del Matarranya del 2007 amb la seua empremta artística i la seua exposició al castell de Vall-de-roures d’aquell mateix estiu que ell ens va comentar magníficament com a excel·lent pedagog que era. La mostra a Calaceit fa un recorregut molt complet per tota la seua llarga i exitosa trajectòria pictòrica i fa una especial referència a la seua vinculació amb la vila del Matarranya on va fixar la seua segona residència el 1970. Ara un cartell, a la frontera de casa, al costat de l’església, ens recorda les perllongades estades a la població. Encara que l’exposició està oberta des del passat 15 de juliol, el proper 5 d’agost es farà la presentació on hi serà la seua filla. Després d’una conferència en el museu, els assistents podran fer un recorregut guiat per la població per visitar les cases singulars de la vila pertanyents a escriptors i artistes residents a Calaceit. La mostra al museu estarà oberta fins el 16 de desembre. Una exposició temporal per intentar donar més protagonisme al Museu Juan Cabré de Calaceit que en els últims anys ha estat poc actiu, a diferència altres èpoques en què era un centre de referència cultural del territori.

A la Fundación Germán López i Marian Sanz. Arte español contemporáneo de los Ochenta, a Queretes, a part de l’extraordinària col·lecció permanent de la galeria, podeu visitar l’exposició temporal de Miguel Rasero, inaugurada el 8 de juliol que estarà oberta fins a mitjan setembre. Un pintor cordovès que viu entre Sant Joan Despí i Arnes. L’artista utilitza la tècnica del collage per interpretar els seus originals i sorprenents bodegons.

A la Freixneda va presentar-se, durant el passat Festival Matarranya Íntim, a la Sala 22, l’exposició ‘Tierra Memoria’ de l’artista suïssa Úrsula Straub (Frauenfeld, 1952), una col·lecció pictòrica dedicada als desapareguts a conseqüència de la guerra civil i la repressió de la postguerra, fets encara silenciats entre la població, segons l’artista. Mostra que es podrà visitar només fins al proper 5 d’agost.

El pintor i poeta José Manuel Ruiz Montserrat (Saragossa, 1953) ha donat la meitat de la seua obra pictòrica a Vall-de-roures i l’altra meitat a Maella, poblacions on hi té vinculacions familiars. I per això el castell de la capital del Matarranya li ha dedicat un nou espai expositiu per acollir la seua producció artística de llarga trajectòria. Vinculat al surrealisme, amb clares influències de Dalí barrejades amb d’altres dels pintors flamencs. El simbolisme dels objectes, de les idees i dels somnis, la presència del seu paradís de nirvana i la mística budista impregnen l’obra artística del pintor aragonès.

Estes són algunes de les exposicions del Matarranya que hem pogut visitar estos últims dies i que us recomanem.

Quatre obres exposades. / Carles Sancho

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: