‘Espills trencats’ es presenta a Fraga
// Carme Messeguer
El passat divendres 6 d’abril, a les 20:00 hores, el Palau Montcada de Fraga va acollir la presentació del llibre Espills trencats, de l’escriptor i periodista Màrio Sasot, premi Guillem Nicolau 2017. L’acte estava organitzat per l’Ajuntament de Fraga i pel Govern d’Aragó i va comptar amb la presència del Director General de Política Lingüística, José Ignacio López Susín, i del director de Gara d’Edizions, Chusé Aragüés, a més de l’alcalde de Fraga, Miguel Luis Lapeña.
La introducció va córrer a càrrec de l’Ana Barrafón, coordinadora de les biblioteques municipals de Fraga, i de l’Albert Serés Molinero, covilatà de l’autor –ambdós són de Saidí – i membre destacat de l’activitat cultural d’aquesta població del Baix Cinca.
Espills trencats és la crònica personal –reflex de fragments de vida–, d’un noi amb inquietuds, fill d’una família de Saidí establerta a Saragossa, que arrencant d’uns antecedents familiars novel·lescs, protagonitzats pels avis de Ca Bringuer i Ca Felipa, ressegueix els anys de formació del protagonista, la primera joventut, l’estada a Finlàndia, el servei militar a Jaca, els anys d’activisme polític a Saragossa i l’etapa d’activisme polític i cultural a Santa Coloma de Gramanet, sense trencar mai els lligams amb el Saidí natal. Sasot –segons va explicar ell mateix– va optar per fer una crònica novel·lada en tercera persona, protagonitzada pel seu suposat germà gran, l’Andreu, per poder-se distanciar dels fets viscuts i donar-hi una perspectiva més àmplia. Així, les correries de l’Andreu reflecteixen al mateix temps els darrers anys del franquisme i els primers temps de la Transició.
Un moment de la presentació. / Marina Barrafon
Si la presentació d’ Espills trencats a Mequinensa, el Torricó o Torrent va despertar l’interès del públic pels aspectes polítics o més personals del relat de Sasot, al cas de Fraga, el debat amb el públic es va centrar en els aspectes comuns amb els escriptors de la comarca que han precedit Sasot –Moncada i, més en concret Ibarz i Serés– com ho és la transformació agrària i els canvis socials que ha comportat en la nostra comarca. De fet –segons van coincidir presentador i presentat– el canvi de la relació amb la terra va suposar que els fills d’algunes famílies poguessen estudiar i això ha afavorit l’activitat cultural a Saidí, així com l’abundància d’escriptors o persones relacionades amb el món de les lletres.
Cal destacar que Espills trencats és la primera obra premiada amb el Guillem Nicolau després de la represa de la convocatòria dels premis literaris en les llengües autòctones per part del Govern d’Aragó. Per tot plegat, l’obra de Sasot també ha estat objecte d’atenció dels mitjans aragonesos, entre els quals el programa d’Aragón TV «Canal Saturno», on l’escriptor i professor de literatura va ser entrevistat pel també escriptor Gabriel Sopeña, i pel periodista i escriptor Miguel Mena per al programa «A vivir Aragón» de la Cadena SER.
Tags: Cultura
Trackback from your site.
Mario Sasot Escuer
| #
Fantástica crónica, Carme. M’ ha fer una mica de vez rgonya loegir-la. Pero gracies. Una amiga es una amiga, je, je
Reply
Albert
| #
Me sumo als agraïments del Màrio. Molt content d’haver participat en aquest acte…
Reply
Mario Sasot Escuer
| #
Gràcies a tu també, Albert per la teua carinyosa i intel·ligent presentació
Reply