Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El Matarranya Íntim a Calaceit

// Carles Sancho Meix

El Matarranya Íntim 2022 va tindre lloc a Calaceit durant el primer cap de setmana de setembre —del 2 al 4. Esta novena edició va ser un èxit artístic i de públic i va acollir a més de 1.500 espectadors que superaven les previsions més optimistes dels organitzadors. Calaceit, capital cultural de la comarca del Matarranya, va convertir-se durant tres dies en una població plena de vida cultural, els carrers i places plens de visitants que anaven llegint el programa de mà atrafegats buscant els llocs on es feien els espectacles i, a la vegada, quedaven impressionats de l’arquitectura monumental de la població.

Els participants al festival que volien saber més de Calaceit van tindre l’oportunitat de fer a una visita guiada i gratuïta pel nucli urbà dissabte al matí. Fins i tot l’organització de la convocatòria va haver d’ampliar les sessions programades i l’aforament per la insistència del públic de poder veure les diverses experiències escèniques que oferia el festival.

Al cartell publicitari del Matarranya Íntim apareix una imatge de ‘Llinatge’ que, segons els organitzadors de la convocatòria, és un emotiu i sincer homenatge a l’artista lleidatà i calaceità d’adopció Ferran Blanco que va morir el 2017 i que va ser vicepresident de l’Associació Cultural del Matarranya en la dècada dels noranta del segle passat.

Durant el cap de setmana es van presentar tretze propostes escèniques per a totes les franges d’edat i amb espectacles ben diversos: teatre, titelles, poesia, dansa, cabaret, pallassos… Les actuacions es van fer en cases particulars, espais públics —Sala de Plens, Teatre Municipal, la Plaça, l’escola i la Bassa— i en la històrica i gratament recordada Fundació Noesis que, a més, va acollir els artistes. Segons va avançar Jacobo J. Roger, director artístic del festival, l’any vinent el Matarranya Íntim es traslladarà a Ràfels per commemorar els deu anys del seu naixement en aquella vila de l’Alt Matarranya. Mont-roig, Pena-roja, Fondespatla, Queretes, Valljunquera, Arenys de Lledó, Fórnols, a més de Ràfels i Calaceit, representen la meitat de viles de la comarca on ja s’ha organitzat este festival que naix amb la intenció  d’apropar la cultura al medi rural i que ha tingut una excel·lent resposta de públic a totes les viles on s’ha celebrat.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: