Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Cultura
  • ‘Després de la tempesta’ d’Emili Bayo, presentació al Pont de Suert

‘Després de la tempesta’ d’Emili Bayo, presentació al Pont de Suert

// Glòria Francino Pinana

El divenres, 14 d’abril a les 19 h. a la biblioteca del Pont de Suert, com un preludi del proper Sant Jordi, va tinre lloc la presentació de la nova novel·la d´Emili Bayo, Després de la tempesta, a càrrec dels professors de la UdL, Xavier Macià, de Viu de Llevata, i Jordi Suils, del Pont de Suert, que van fer referència a la seua biografia, obra i premis rebuts en la seua trajectòria com a escriptor.

L’autor Emili Bayo va explicar que va començar a escriure novel·la el curs 1992-1993 quan va ser destinat com a professor de llengua castellana i literatura a l’institut del Pont de Suert,del que guarda un bon record. Des de llavors, aquesta afició a l’escriptura no l’ha abandonat. Com van constatar els presentadors són bastantes les obres de l’autor inspirades en la geografia lleidatana i en fets històrics de postguerra, i en esta novel·la els fets s’ambienten a l’entorn de Deltebre i de la Ràpita, protagonitzada per tres personatges principals, i d’altres que els acompanyen al llarg de la narració.

Emili Bayo va anar a treballar a l’institut de la Ràpita, al costat de la platja, quan es va produir el temporal Glòria, que li va inspirar un món literari, molt actual, i a continuació va arribar l’etapa del coronavirus. La narració es presenta en primera i tercera persona, en les veus interiors, monòlegs, i exteriors d’un home gran, acompanyat del seu gos i amb un registre lingüísitc propi de la zona del delta de l’Ebre, una periodista, maltractada pel seu marit, i la seua filla, una adolescent. L’autor tracta temes com el passat, la infància, els estudis a la ciutat, els problemes familiars, la solitud, el paisatge i la natura, l’ésser humà, la immigració, les “espècies invasores”, la tecnologia, les arts, sobretot la influència de la literatura, i molts altres que es descobreixen en la seua lectura.

Emili Bayo i Xavier Macià van participar en una obra reivindicativa sobre els Narradors de Ponent (1939-1987) i d’aleshores ençà són moltes les novel·les publicades per l’escriptor. Xavier Macià va classificar l’obra en prosa de Bayo en tres apartats principals: obres considerades novel·la negra, obres de novel·la juvenil principalment i obres com a novel·la híbrida, on hi ha influència del thriller, de la novel·la històrica, la devastació de la natura i la devastació personal i col·lectiva. Jordi Suils es va referir a la importància dels objectes en la vida i la memòria de les persones, que es mostra a l’obra.

Emili Bayo va ser amable amb al públic assistent a l’acte, responent a les seves qüestions sobre la importància del cinema, la música, la pintura, la literatura i el western, en les seues novel·les. També va afirmar que quan acaba una obra, ja es posa a treballar en una altra.

Xavier Macià com a ribagorçà de pro, li va suggerir si en una pròxima ocasió Emili Bayo podria situar la seua novel·la en paisatge de l’Alta Ribagorça.

Una obra que convida a la lectura i interpel·la el lector a la reflexió sobre els múltiples temes que tracta l’autor. Llibre molt recomanable i amè que descobreix el paisatge del delta de l’Ebre, el seu registre lingüístic i una sèrie de circumstàncies dels personatges que inclouen tres generacions diferents. Després de la tempesta porta la calma i el neguit de la bona literatura per disfrutar i per pensar.

Un moment de la presentació. / Glòria Francino
El públic assistent. / G. G.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: