
Presentació de “La roda de l’oblit” de Cari Ariño
// Esther Soler Barberán
La Cari Ariño és una novel·lista nascuda a Maella, que fa anys viu a Barcelona. La seua vocació literària, lectora voraç i estudiant de Literatura Comparada, va saltar a la categoria d’autora només fa dos anys amb la publicació de El batec del temps (2015, Ediciones B). Recentment ha aparegut el segon títol, La roda de l’oblit, a la mateixa editorial, que va ser presentat el passat 18 d’abril a la llibreria Alibri de Barcelona on, entre el públic, es va aplegar un grup nombrós de maellans residents a la capital catalana.
Allí van poder veure com una Cari desimbolta, natural i molt propera anava responent a les preguntes que li feia el presentador, l’escriptor Francesc Miralles, sobre com enfocava ella el procés creatiu d’escriure.
Durant la conversa es van fer vàries referències a la seva primera novel·la, i es van assenyalar els punts de connexió entre les dues obres, en les quals vibra com a rerefons històric la Guerra Civil i la postguerra. Sobre la pregunta si una novel·la és la continuació de l’altra, ella va dir que eren dues novel·les totalment independents, encara que sí és cert que en algun moment surten els mateixos escenaris i que un personatge de El batec del temps torna a sortir a La roda de l’oblit. En tot cas, va dir, que si es podia relacionar una novel·la amb l’altra respecte als fets de la guerra seria en que si bé El batec del temps podria ser la història dels que es van quedar a Espanya, La roda de l’oblit podria ser la dels que van marxar. La Cari Ariño va remarcar com aquesta segona novel·la li ha suposat una feina més àrdua de documentació, feina que ha complementat amb la visita als escenaris de la novel·la (la zona del sud de França) i amb les entrevistes a testimonis de l’època. De fet, el viatge del seu protagonista, en Biel, està inspirat en la “possible” trajectòria que devia fer el seu propi avi, igual a la de molts dels que van haver d’emprendre el viatge cap a l’exili.
Anterior a la presentació a Barcelona l’autora havia presentat durant el mes de març La rueda del olvido (versió en castellà) a Maella i a la Llibreria París de Saragossa, i La roda de l’oblit a Cambrils –les tres localitats en les que ella va créixer i viure abans de fixar la seva residència a Barcelona. Durant l’últim Sant Jordi ha estat firmant exemplars de l’obra en diverses llibreries barcelonines.
Fotos © Esther Barberan
Tags: Cultura
Trackback from your site.