Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Calaceit, refugi d’artistes

// Carles Sancho

‘Calaceit, refugi d’artistes’ és la nova i interessant proposta per conèixer la capital cultural del Matarranya, recorrent els seus carrers i visitant les cases on hi havien viscut escriptors i artistes que van fer de la població un gran nucli cultural a finals del segle passat. Fins ara són set els habitatges que formen part d’este itinerari pel bonic nucli històric de Calaceit.

El passat 5 d’agost es va organitzar una passejada programada dins de la Setmana Cultural de la vila on hi vam participar una cinquantena de persones. La responsable de l’Oficina de Turisme local va ser l’encarregada de presentar la proposta, explicant, a part de les referències dels personatges que es poden llegir en els cartells informatius, anècdotes més informals que no apareixen en les seues biografies.

A cada edifici un text bilingüe, al costat de la porta d’entrada a l’habitatge, on a més del text sobre el propietari ens trobem un plànol del nucli urbà assenyalant les diferents parades de la ruta. Set són les cases que formen part de l’itinerari: Romà Vallès, Ángel Crespo i Pilar López, Donoso Serrano, Mauricio Wacquez i Francesc Garcia, Bignia Kuoni i Yves Zimmermann, Maria Girona i Albert Ràfols-Casamada i Teresa Jassà. Este nucli d’artistes va fer possible que per la població passaren i feren estança les personalitats més importants a nivell nacional e internacional de la cultura que visitaven freqüentment les seues residències calaceitanes: Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Carlos Saura, Luis Buñuel, Carlos Barral, Antonio Saura, Juan Benet, Juan Marsé, Ana Maria Moix, Ricardo Bofill… A més a Calaceit es va constituir en estos anys la Fundació Noessis (1982-1996) dirigida per Didier Coste, escriptor i traductor de José Donoso, entitat que va divulgar les activitats artístiques, va crear una residència i va acollir diferents iniciatives culturals. Entre els personatges que inclou l’itinerari de ‘Calaceit, refugi d’artistes’ hi tenim escriptors com els xilens José Donoso o Mauricio Wacquez, poetes com Ángel Crespo o Francesc Garcia Cardona, pintors com Albert Ràfols Casamada, Romà Vallès o Maria Girona, ceramistes com la calaceitana Teresa Jassà, etnòlogues com la suïssa Bignia Kuoni, professores com Pilar Gómez Bedate i dissenyadors com el suís Yves Zimmermann. Si aneu a Calaceit tindreu la possibilitat de visitar l’obra de dos d’estos artistes: una exposició temporal de l’evolució pictòrica de Romà Vallès al Museu Juan Cabré i l’exposició permanent de la ceramista Teresa Jassà ‘Barajando temas de Goya’ a l’Oficina de Turisme Municipal. 10 agost 2023

Davant la casa d’en José Donoso. / Carles Sancho
Un moment del recorregut. / Carles Sancho
Placa sobre Romà Vallès. / Carles Sancho

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: