Art contemporani al Matarranya
// M. D. Gimeno
La divulgació artística a través d’obres originals és sempre una bona notícia, i més al medi rural, lluny de les galeries d’arts urbanes i dels principals museus. Tres poblacions del Matarranya, Vall-de-roures, Calaceit i Maella, han exhibit este estiu diverses exposicions d’artistes contemporanis de diferent significació i trajectòria.
Al castell-església de Vall-de-roures se’n poden veure encara dues. Del 27 de juliol al 15 d’octubre, a les Cavallerisses de la planta baixa, s’exposen les caricatures de Luis Grañena: uns 100 personatges ben coneguts de l’esport, la política, lo món del cine…., executats amb una gràcia i mestria que fa inútil indicar qui és qui. Este artista aragonès, que viu a la capital de la comarca, ja havia exposat al mateix espai una vintena de quadres, tot i que és més conegut com a caricaturista, un dels principals del moment, col·laborador de publicacions de tan renom com New Yorker, Financial Times, Libération o Vanity Fair. D’un altre costat, des de juliol de 2018 la Sala de les Xemeneies l’ocupa la col·lecció Barbarà de gravats d’Antoni Tàpies, artista de primer nivell que, instal·lat fins juliol de 2019, contribuís a consolidar-la com a sala d’exposicions de llarga duració. Ho gestiona la Fundación Valderrobles Patrimonial Asunción Tomás, que prepara un calendari anual d’exposicions per sol·licitud dels propis artistes, seguint criteris de qualitat però també de foment dels artistes locals.
A Calaceit, la mostra “Fotosaurios” de Carlos Saura ha estat repartida des del 22 de juny entre la Sala Arts & Més —fins lo 9 de setembre passat— i el Museu Cabré, on es pot visitar fins lo 14 d’octubre. Són 45 fotos pintades pel cineasta d’Osca, que, aficionat a la fotografia des dels anys 50, denomina així les fotos que va fent dia a dia, sempre amb la càmera penjada, i que, en algun moment, fa reixir transformades amb traços pintats. Lo resultat fusiona llenguatges i tècniques —tinta, aquarel·la, acrílic, ceres— , per tal de mostrar de manera molt personal la realitat retratada. Les sèries s’anomenen “Autorretrats”, “Paisatges” i “Dones”, més les corresponents a quadres de Goya i Velázquez, una selecció d’Eulalia Ramón, que el mateix artista va presentar el 23 de juny al Teatre Municipal de Calaceit de la mà del periodista Anton Castro.
Ja al Baix Matarranya, les bodegues del Castell de Maella van exposar 5 al 26 d’agost la mostra col·lectiva “Miradas escultóricas, 3 interpretaciones de la figura humana”. Jorge Egea —saragossà procedent d’Alcanyís i resident a Barcelona—, Joaquín Hernández Pellisa —natural de Maella— i el castellonenc Adrián Arnau oferien diverses aproximacions en torn del cos humà, a partir del treball amb models, en interpretacions clàssiques o més expressionistes. Materials diferents, des del bronze i el marbre a la terracota o la fusta, i peces de mida variada s’exposaven juntament amb los esbossos previs a la vila natural de Gargallo, que ha tornat a apostar pel difícil art d’esculpir i modelar en un espai incomparable, coincidint amb les festes patronals.
Tot això és fruit de la dedicació d’associacions i organismes, sense els quals seria impossible esta important oferta, que injecta cultura de qualitat al panorama local i presenta nous al·licients als visitants habituals de l’època estiuenca.
Exposició a les bodegues del castell de Maella. / Ana González
Tags: Cultura
Trackback from your site.