Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Cultura
  • A. Quintana, S. Schmidt i S. Vidiella en una exposició a la Biblioteca d’Alcanyís

A. Quintana, S. Schmidt i S. Vidiella en una exposició a la Biblioteca d’Alcanyís

// Carles Sancho Meix

Durant tot este mes de juny es pot visitar a la Biblioteca d’Alcanyís una exposició dedicada als fons documentals procedents de diferents col·leccions privades. La donació del matrimoni Schmidt-Quintana, que es farà efectiva en diferents fases, en el seu primer lliurament que mostra l’exposició, es pot veure una petita part dels materials que cedeix a l’Arxiu-Biblioteca.

Són alguns llibres de la seua biblioteca particular, interessants documents del filòleg i tota la correspondència que va mantindre amb l’escriptor pena-rogí Desideri Lombarte. I l’impressionant arxiu fotogràfic i visual de Schmidt que s’iniciava els anys seixanta del segle passat, fruit de les llargues estances del matrimoni a la Codonyera, on Quintana preparava la seua tesi doctoral sobre la llengua al lloc.

Un altre fons documental important de la mostra és el de l’advocat i escriptor calaceità Santiago Vidiella (Calaceit 1860-1929). Un dels promotors del regeneracionisme baix-aragonès que intentava aconseguir fomentar la cultura i la renovació del país. Impulsor, amb d’altres activistes culturals de l’època, del Boletín de Historia y Geografia del Baix Aragó (1907-1909) i fundador de la societat Fomento del Bajo Aragón el 1912. Publicà Recitaciones de la historia política y eclesiástica de Calaceite (1884) i, el 1984, s’editaren unes conferències que havia escrit en català sobre la seua vila Converses sobre coses passades i presents de la vila de Calaceit.

A més del matrimoni Schmidt-Quintana i Santiago Vidiella en l’exposició a la Biblioteca es mostra també l’arxiu particular del botànic José Pardo Sastrón (Torrocella d’Alcanyís 1822-Valldalgorfa 1909), de tota la documentació són d’especial interès els vint-i-un quaderns que redactà dia a dia el boticari durant més de seixanta anys. Diaris digitalitzats per l’Instituto de Estudios Turolenses. També Mariano Romance (Alcanyís 1909-1997) cronista de la seua ciutat i oncle de la periodista Pilar Narvión. Fundà el setmanari La Voz de Alcañiz, Amanecer, El Regional i col·laborarà amb el diari Lucha que més tard passaria a ser Diario de Teruel. Completà l’exposició Eduardo Jesús Taboada (Alcanyís 1865- Saragossa 1938) historiador i regeneracionista baix-aragonès. Publicà Mesa revuelta: apuntes de Alcañiz (1898) i escrigué molts articles per a la premsa de l’època.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: