Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Una imatge, dues històries*

// Vicent Pallarés Pascual

Diuen que a les fotografies sempre hi ha una història. Darrere d’una de les imatges que ha guanyat un dels premis del concurs de fotografia de la comarca del Matarranya del 2022, n’hi ha dues. La primera història —la que hi ha darrere les mans que es veuen sostenint un pom de visc a l’entrada del mas, a la imatge guanyadora— és la de Paco Antolí, masover dels mas dels Fossos de Vall-de-roures. Un exemple de tota una vida a l’indret on ha nascut i ha treballat; on ha vist néixer i morir a tantes persones de la seva família. Una existència arrelada al territori i un valuós testimoni dels sabers del camp en greu perill de desaparèixer.

La segona història és la de Sacha, la seva autora. Una ucraïnesa que va fugir de la guerra i que, com tantes persones refugiades, va arribar buscant la pau, tot esperant un canvi a la situació del seu país. Aficionada a la fotografia, va decidir col·laborar, amb la realització de fotografies i filmacions, amb un projecte que documenta la vida als masos del Matarranya i la saviesa tradicional dels seus habitants, un patrimoni en procés de desaparició en paral·lel a l’abandó de l’estil de vida dels masovers. Entre les moltes imatges que va prendre, hi ha aquesta fotografia guanyadora. Un valuós testimoni del que representa la unió de cultures amb el visc com a element d’unió. Dues mirades que es creuen en un mateix territori —el Matarranya— i que ens reflecteixen la gran diversitat cultural que acull.

‘Unió amb el visc’, foto guanyadora del 2n Premi de Fotografia 2022, categoria «Patrimoni del Matarranya». / Sacha Krivohuz

*Publicat a La Comarca, 18 de novembre de 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: