Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Topònims*

// Estela Rius

L’altre dia estava present en una conversa en la qual participaven persones del poble d’una certa edat i alguns altres més pròxims a la meua. Los més grans es referien en tota naturalitat a determinades partides del terme municipal pel seu nom (Los Vilars, lo Pinyeral, la Serena, Vernola…), mentre que alguns dels més joves se’ls quedaven mirant incrèduls per no poder ubicar aquelles parts del terme municipal del seu poble a les que els altres feen referència. Algun inclús va confessar en veu baixa que mai havie sentit aquells noms.

Evidentment que això és un cas puntual i una mica extrem, però segurament més freqüent del que a priori podem pensar. Sobretot pel que respecte a la “gent jove” (en lo seu sentit més ample), lo contacte que es tenim en lo terme no es pot comparar en lo que es tenie anys enrere, quan les famílies vivien molt més de l’agricultura. No obstant, avui en dia, activitats com anar a córrer, lo senderisme, la caça, o el simple interès (que també és lícit) propicien, en certa manera, lo seu coneixement.

Respecte a tot això, històricament, los topònims s’han transmès de forma oral de generació en generació. Estos representen una part de la nostra cultura i els seus noms sol poden ser compresos des de la llengua pròpia, per això lo seu desconeixement ha portat la cartografia oficial a cometre deformacions durant moltes dècades. L’any 2016 es va crear la Comissió Assessora de Toponímia d’Aragó (CATA) que secunde, coordine i propose al Govern d’Aragó totes les qüestions relacionades en esta matèria i complemente el treball de l’Institut Geogràfic d’Aragó.

La CATA compte en la col·laboració desinteressada de veïns i entitats locals per elaborar los mapes de toponímia, com lo que l’associació Amics de Nonasp va elaborar l’any 2021. En ell, a més de la toponímia, també se repleguen los elements patrimonials immobles del terme (cabanes, edificis, forns, ponts, etc.). Altres pobles pròxims com Mequinensa, Maella, Queretes, la Vall del Tormo o Torredarques també han fet lo seu. Estes iniciatives busquen preservar la toponímia autòctona del municipi, ficar-la en valor i donar-la a conèixer.


*Publicat a La Comarca, 31 de maig de 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: