Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Sentències comentades de Desideri Lombarte*

// Tomàs Bosque (transcripció)

Amb motiu dels 35 anys de la mort de Desideri Lombarte, els membres del col·lectiu Viles i gents li dedicaran les seues properes columnes.

Comencem amb la transcripció d’algunes de les Sentències comentades del poeta, publicades el 1993 a la col·lecció ‘Lo Trull’.

Això són figues d’un altre paner. Un paner de figues rosses / i un paner de figues negres, / tenen lo gust paregut / però no són les mateixes.

Anar a buscà el cucut. Lo cucut ve al maig o al juny / i les parelles que es casen / se’n van a buscar el cucut / i el porten entre les cames.

Allargar més lo braç que la mànega. Si voleu allargar el braç / i la mànega no creix, / quedareu arremangats / i tos pelareu de fred.

Al maig a segar me’n vaig. Als meus bancals ja canone / l’ordi i està el blat goijat, / i cap a la terra baixa / ja estan a punt de segar.

Bon vent li bufo al cul. Vés-te’n, vés-te’n, no t’esperos / i vés-te’n rapidament, / i aniràs molt més de pressa / si al cul te bufe bon vent.

Cada bugada perdem un llençol. Fer bugada no és negoci / si no saps guardar la roba, / i si se te’n ix del cossi / n’hauràs de comprar de nova.

Com qui pose oli al cresol. Se t’apagave la llum, / se t’havie post lo sol: / vas pendre’t la medecina, / i com oli en un cresol, / se’t va revifar la flama / i mos va donar consol.

Criar malves Si en vida vas criar fills, / i vas plantar cols i faves, / ara, colgat, criaràs / melques i motes de malves.

Excuses de mal pagador No he pogut perquè nevave. / Avui fa massa calor. / Ja vaig vindre i no hi estaves. / No, que hi ha poca saó. / Les excuses són paraules / de qui no és bon pagador.

Fer conlloga. Jo tinc matxo i tu tens mula / i a parell podem llaurar. / A n’això en diuen conlloga; / i a conlloga es pot anar / quan un home i una dona / baten abans de segar.

Fer una martingala. Martingala és enganyar / i fer vore el que no és, / i que pareixque que n’hi ha / quan reialment no hi ha res.

Fresca com una rosa. Les roses pel dematí / estan fresques i banyades / d’aigualera i ventet fi, / obertes i perfumades.


*Publicat a La Comarca, 15 de març de 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: