Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
black rotary phone

Mòbils*

// Estela Rius

Recentment, s’ha ficat damunt la taula lo debat de la regulació de l’ús dels telèfons mòbils entre els xiquets i adolescents. Per parlar-ne partiré d’un cas personal:

L’any 2007 vaig fer la comunió i, a mi i a pràcticament tots los meus quintos, algun familiar (oncles, padrins…) mos va regalar lo nostre “primer mòbil”. Teníem 8 / 9 anys en aquell moment. Lo meu ere un NOKIA blau marí i platejat amb tapa, teclat i sense càmera de fotos ni, evidentment, internet. De manera que no servie per gaire cosa més que per telefonar i enviar algun SMS, si tenies “saldo” (sinó ni això).

La verdat és que recordo que a aquell mòbil primitiu no li’n vaig fer gaire, de cas. Passada la comunió, a casa em van dir que no el necessitava per res (totalment d’acord), quedant-se d’esta manera apagat i guardat a la seua caixa, i utilitzat únicament i convenientment quan mons pares anaven de viatge.

Regalar un telèfon mòbil, és a dir, un objecte nou que en aquella època s’estave democratitzant, ere sinònim de fer un bon regal al xiquet o xiqueta en qüestió (sense cap mala intenció). Però, pensant-ho bé, què fa amb un mòbil un infant de 9 anys?

Potser aquells parents van pensar que si em regalaven lo mòbil ja el tindria pel dia de demà, quan anés a l’institut i m’hagués de desplaçar fora del poble (“per si us passe alguna cosa poder avisar”). Però el– cert és que quan va arribar lo moment de tindre mòbil, potser havien passat quatre o cinc anys i clar, la telefonia mòbil havie avançat a la velocitat vertiginosa que mos té acostumats i havien eixit nous models amb més funcions, que tots los amics tenien (la pressió social), de manera que lo ben intencionat mòbil va acabar sent substituït per un que en aquells moments ere actual.

Lo cas que he narrat és sol un exemple de la llavor que s’estave començant a sembrar. Avui en dia la problemàtica és més gran, ja que els mòbils van lligats a l’accés a internet i tot lo que això comporte. Un mòbil no és un joguet, per això cal apel·lar a la responsabilitat de tots, especialment dels adults.


*Publicat a La Comarca, 23 de febrer de 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: