Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Les tribulacions de la «Milla romana»*

// Carles Terès

La foto de «la Milla» tombada ens va arribar al grup ‘Toponímia Torredarques’ lo 6 de juliol passat. Potser la pedra no havia resistit la humiliació de veure’s exclosa de la penúltima versió del mapa toponímic del terme. Però, què hi podíem fer? La nostra estimada «Milla romana» havia quedat en tela de judici després que ningú ens assegurés la seua naturalesa. Romana? Medieval? Fins i tot hi havia la possibilitat que es tractés d’una estela funerària, atès que a pocs metres es troba l’anomenat Fossar antic del Fontanal —convertit de fa dècades en una selva impenetrable d’esbarzers. Tot plegat ens va dur a posar-la en quarantena fins saber-ne la filiació.

Malgrat aquestes incerteses, no ens podíem permetre de deixar-la tirada entre el fenàs com una roca qualsevol. Per tant, aquell mateix diumenge, ens vam aplegar dos aixadelles, una piqueta, dos desbrossadores, un tractor amb pala i cinc persones per veure què hi podíem fer. Vam procedir a netejar tota la zona —també la de la font i abeurador del Fontanal, que és just a l’altra banda del camí— per, tot seguit, començar a cavar amb molta cura al lloc on havia estat el monòlit. Vam trobar que hi havia una cavitat perfectament quadrada excavada a la roca, que encaixava amb la base de la «Milla». Abans, aquesta roca —segons mos van informar les persones més grans— estava una mica enlairada, però va quedar al nivell del camí quan es va reomplir la zona i es va obrir la pista actual. També ens van explicar que un mestre valencià que havien tingut a la postguerra, don Nicolás, els deia que allò era un menhir i que calia conservar-lo.

Acte seguit, amb l’ajut imprescindible del tractor i no sense dificultats, vam restituir la «milla» al seu lloc. Tot i que l’encaix era prou bo, la vam falcar una mica, no fos cas.

Quedem pendents que algun especialista pugui determinar, si és possible, l’origen i funció del monòlit, ja que de teories n’hi ha unes quantes, com podeu llegir aquí.


*Publicat a La Comarca, 26 de juliol de 2024

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: