Les dinàmiques d’odi i l’odi dinàmic*
// Luismi Agud
Cada vegada és més freqüent sentir a la radio, a l’Instagram o a la barra del bar que determinades persones de determinades ètnies (sempre molt concretes) han vingut al nostre país per portar la criminalitat, la pobresa i un retard quasi medieval. Per suposat, no dubtem que natres som la societat més avançada de totes, no sigui que ens fem una ferida a la punteta de l’orgull.
Qui sàpiga una miqueta d’història recordarà els discursos que pronunciaven los capellans medievals sobre los jueus, especialment des del segle XIV. Eren ells qui portaven la pesta, qui portaven les malediccions, qui portaven la desgràcia allà on estiguessin. No és d’estranyar que, poc després del sermó, esclataren a ciutats com Praga, Barcelona o París disturbis on s’assaltaven los barris dels jueus. Es matava als homes, es violava a les dones, i es robava tant com fos possible. Total, aquella gent ere rica, el seu Déu els ho compensaria, segur que sí.
Convé preguntar-nos una qüestió: ere la població de la Europa medieval antisemita? O eren els capellans i les altres elits qui odiava als jueus? Potser sigui més fàcil si canviem la pregunta: Què hi guanyava un agricultor del segle XIV assaltant un barri jueu? Glòria, salvació eterna? I què creeu que hi guanyava un bisbe, enrocat a les classes més altes del regne, quan s’assassinava a aquelles persones amb negocis i indústries? Potser llavors ells podien continuar amb els seus negocis sense destorb? Potser deixaven de deure diners als prestadors més rics de la ciutat?
No cal ser massa espavilat per relacionar-ho amb los discursos d’odi del present. Plantejarem més interrogants: ets tu qui odia? O son els senyors de l’americana i la corbata? Què guanyes tu amb tant d’odi? I què guanyen ells desenvolupant alteritat cap a certes ètnies que, curiosament, habiten a la terra més rica en petroli de tot lo món?
*Publicat a La Comarca, 22 de desembre de 2023
Tags: Viles i gents