Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
woman and man sitting on hilltop in black and white

La masoveria digital*

// Vicent Pallarés

L’augment notable de la presència del món masover a Internet ha despertat un renovat interès en aquest estil de vida rural. Les xarxes socials han actuat com a catalitzadors, permetent que la vida i el patrimoni masover es converteixin en temes rellevants una vegada més.

A través de canals en línia i plataformes socials, la figura del masover ha experimentat una resurrecció digital, mostrant la seva importància històrica, cultural i arquitectònica. Un dels exemples més visibles d’aquesta tendència és “La caçadora de masies”, una jove que ha abocat els seus esforços a la conservació del patrimoni masover.

La seva dedicació a la preservació de les masies, així com altres iniciatives similars, ha posat de relleu la riquesa i la singularitat d’aquest tipus d’edificis rurals. La proliferació de contingut en línia relacionat amb les masies ha generat un augment en l’interès per la vida i la cultura masovera, situant-les novament al centre de l’atenció pública.

Aquesta renovada atenció pot tenir un impacte positiu en la conservació del patrimoni rural. El fet que les masies tornin a ser temes de conversa i investigació pot conduir a mesures concretes per a la seva protecció i restauració. La difusió a través d’Internet no només ressuscita la importància de les masies sinó que també pot actuar com a impuls per a la seva salvaguarda i continuïtat en el futur.

Així, la convergència entre la tradició masovera i la presència digital ha mostrat la seva capacitat per despertar l’interès general en aquests espais rurals, revitalitzant-los com a part integral de la història i el paisatge cultural.


*Publicat a La Comarca, 15 de desembre de 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: