Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La darrera flama*

// Lluís Rajadell

«Pots parlar amb ell per telèfon i et contarà coses d’en Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen, perquè van passar la Guerra Civil junts a Terol». Josep Cruanyes, expert en la vida i obra d’en Boix, em remetia el desembre de 2023 a Miquel Morera, l’últim supervivent de la 30 Divisió republicana, la unitat destinada a les Conques Mineres on Boix va «fer la guerra».

Miquel Morera, amb 103 anys, em va atendre telefònicament i em va donar detalls sucosos del seu company de trinxera, que va saltar a la fama en acabar la II Guerra Mundial. Com a deportat i fotògraf de Mauthausen, el seu testimoni va ajudar a condemnar a dirigents nazis al judici de Nuremberg.

Encara que han passat més de 80 anys del seu pas per Alcanyís, Montalbán, Utrillas, Martín del Río o Vivel del Río, Morera se’n recordava perfectament d’aquells perillosos dies on tenia com a company al «fotògraf de Mauthausen», amb el qual coincidia també en edat i procedència.

El veterà militant d’ERC em va contar detalls del pas d’en Boix pel front de Terol, entre 1936 i 1938. Un testimoni valuós, únic i de primera mà de la Guerra Civil. Calia aprofundir.

Vaig tornar a cridar-lo al cap d’un mes, el passat gener, per a saber de boca d’un excombatent com va ser la guerra al cor de la província de Terol. Va contestar la filla, que, molt amablement, em va dir que son pare estava al llit, que la seua salut havia empitjorat radicalment i que delirava.

La generació que va fer la guerra a les trinxeres s’apaga. Miquel Morera és la darrera flama.


*Publicat a La Comarca, 16 de febrer de 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: