Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Dengue*

// Vicent Pallarés Pascual

M’informa aquest matí un company peruà, que en el seu país hi ha un important brot de dengue des de l’any passat. Una malaltia infecciosa transmesa per un tipus de mosquits pròpia dels països que tenen selva o clima tropical. Malalties que a nosaltres ens semblen estranyes, pot ser perquè estan tan llunyanes. Tot i això, existeixen a moltes parts del món i la quantitat de gent que en mor és quantiosa. Sols en sentim parlar quan tenim una persona propera que està afectada. Si no, queden en una xifra anònima.

En tenim coneixement amb petites notícies que apareixen i desapareixen fugaçment, barrejades amb grans fluxos d’informació sense que en molts casos hi parem l’atenció deguda. Malària, dengue, febre groga o tifus, entre d’altres. Paraules que anys enrere eren familiars a la nostra realitat, ja que hi havia brots a les nostres terres, causats sobretot per deficiències de la higiene o per les característiques de  zones de cultius d’arròs, com ara el Delta de l’Ebre.

Ara que hem conegut les pandèmies a casa nostra, cal que fem un exercici d’empatia i imaginar-nos com és conviure amb unes malalties en les què massa sovint no s’hi inverteix prou per trobar-ne el remei, perquè no són rendibles per a les grans empreses farmacèutiques.


*Publicat a La Comarca, 21 de juliol de 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: