
Botànica al Matarranya*
// Vicent Pallarés Pascual
Els coneixements sobre la botànica han estat presents a les nostres societats des dels inicis de la Humanitat. Éssers humans i plantes han tingut una estreta relació: amb elles s’han alimentat, s’han curat o han alimentat els seus animals. Fins i tot, a algunes se’ls ha atribuït propietats màgiques. Tal com ens hem distanciat en la nostra vida de la Natura, s’han oblidat els seus noms i els usos per als quals, tradicionalment, s’han utilitzat. Uns coneixements que s’han mantingut gràcies a la transmissió oral, bé de les persones que n’han tingut una relació estreta, o bé, directament, d’estudiosos de la botànica.
La cloenda de les Jornades Culturals del Matarranya del 2022 s’han dedicat a la difusió de la botànica del Matarranya i dels Ports. Es va tenir l’honor de comptar amb Raül Font-Quer Plana, net de l’eminent Pius Font Quer, amb qui comparteix una part de la seva extensa formació sobre aquesta matèria. En la segona part de la jornada, es va presentar el llibre Diarios de José Pardo Sastrón, 1848-1909. Crónica personal de un siglo, que recull els diaris íntegres que va escriure aquest botànic durant més de seixanta anys i que són un retrat de la societat del territori al segle XIX i principis del XX.
És de destacar també la tesi d’etnobotànica al Matarranya que porta a terme Sílvia Ysamat, sota la direcció de Joan Vallès de la Universitat de Barcelona, que recopila els sabers sobre els usos de les plantes i la seva relació amb la vida tradicional de la comarca, a través d’entrevistes a informants del territori. Uns treballs que ajuden a apropar aquesta disciplina i a contribuir a què els coneixements sobre botànica al Matarranya no caiguen en l’oblit.
*Publicat a La Comarca, 6 de gener de 2023
Tags: Viles i gents