Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Bàrbars i civilizats*

// Luismi Agud Sorli

Any 1757. Victor Mirabeau, filòsof il·lustrat francès, inventà una paraula que es tornaria clau poques dècades després: «civilització». El concepte es va estendre com la pólvora als cafès intel·lectuals francesos, alemanys, britànics o espanyols. De repent, Europa havia descobert una forma per identificar-se a ell mateixa: el món civilitzat.

La existència d’eixa ecumene europea implicava, si o si, l’existència de grups bàrbars i salvatges a la perifèria del món. D’ells se suposava que encara no havien arribat a l’estadi de progrés que caracteritzava a Europa. D’alguna manera, allò autoritzava als imperis europeus per a enviar les conegudes com «missions civilitzadores», que no eren sinó intents d’imposar a Àfrica i Àsia la forma de pensar d’Europa, destruint cultures mil·lenàries i creant problemes que encara arriben fins avui.

Ens podria parèixer que les idees paternalistes d’occident van quedar soterrades amb la descolonització i l’arribada del món postmodern. Però la realitat no és eixa. L’operació que Estats Units va llençar contra Afganistan el 2001 tenia per nom «llibertat duradora». Poc després, l’any 2005, Bush va afirmar públicament que el seu objectiu ere assegurar la llibertat a tot el món, per així tenir-la a América. Com podem comprovar, l’idea que Occident és superior, i per tant té el dret a imposar els seus valors a la resta del món, segueixen existint a l’ideari col·lectiu. Potser algun dia deixarem de fotre els nassos a on no ens manen, i podrem deixar que altres puguen créixer sense la nostra intervenció.


*Publicat a La Comarca, 5 de juliol de 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: