Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

40 anys de “Lo Portal”*

// Estela Rius

Ere finals de l’any 1983 i un grup de joves —encapçalats per Mario Rius—, en moltes cabòries i ganes de fer coses, se van reunir i van decidir fer una revista local per fomentar la cultura del poble. De nom li van ficar “Lo Portal”, per ser este lo centre neuràlgic de Nonasp; un lloc de pas i de reunió.

Lo Portal va nàixer amb pocs mitjans, però amb la il·lusió de ser la revista de tots, l’instrument on expressar qualsevol opinió o crítica, donant una informació plural i reflectint en les seues pàgines a tots los col·lectius locals. En definitiva, “un Portal obert a tots los camins”, com lo va definir Bada.

La publicació va contar amb lo suport de l’Ajuntament, que va proporcionar tots los materials per fer-la, així com amb un bon grapat de col·laboradors que escrivien. D’esta manera, al mes de febrer de 1984, se va publicar lo primer número de la revista Lo Portal.

Lo contingut sempre va ser paregut: Hi havie l’editorial, la informació local (a on se podien llegir les actes dels plens municipals), lo temps, la informació regional, la secció “la veu del poble” (comentaris, preguntes, crítiques… sobre temes locals), cultura, deports i passatemps.

Lo Portal se va publicar mensualment hasta’l maig de 1991. A partir d’aquí, se va passar a fer cada dos mesos. A la dècada del 2000, se van començar a allargar les publicacions, passant a ser cada tres o quatre mesos. Al setembre del 2011, se va publicar lo que serie lo rader número ininterromput de Lo Portal. Uns anys més tard, en un intent de recuperar la revista, se van publicar dos números anuals: 2016 i 2017.

Miguel Caballú, en una de les seues col·laboracions, va escriure que són moltes les revistes que comencen, però poques les que tenen la capacitat de seguir al llarg dels anys. Lo Portal se va fer durant 27 anys i se’n van publicar 179 números. Ara que celebram los 40 anys del seu naixement (sense revista), pot ser sirie un bon moment per a la reflexió… Però mentrestant, vull donar les gràcies a totes les persones que al llarg dels anys vau fer possible Lo Portal!


*Publicat a La Comarca, 5 de gener de 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: