Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Naixements circumstancials

// Esteve Betrià

Enguany s’està commemorant els 400 anys de la mort a Vallfogona de Riucorb del més destacat poeta del barroc català: Francesc Vicent Garcia Ferrandis, popularment conegut amb el nom de Rector de Vallfogona. Si bé sembla que aquest escriptor havia nascut circumstancialment el 1579 a la ciutat de Saragossa, fins fa ben pocs anys hom ha considerat que Vicent Garcia havia nascut a Tortosa, sens dubte perquè tant el pare com la mare eren naturals de la capital del Baix Ebre i, també, perquè hi residí, amb la mare i els avis, a partir, si més no, de la mort del pare el 1582. 

Amb tot, no és tant de l’obra —per la qual l’entranyable poeta H. B. Moret ha mostrat de sempre tenir una més que notable admiració— i de la vida del Rector de Vallfogona que en volem parlar, sinó del fet que es qualifique de “circumstancial” el seu naixement a la capital d’Aragó; si fa no fa de la manera semblant que, ja al segle XX, es qualifiquen els naixements fora del domicili habitual dels pares del novel·lista i periodista Ramón J. Sender, a Xalamera, i del poeta i arquitecte Joan Margarit, a Sanaüja.

El que volem comentar és del fet que en la segona meitat del segle XX —en especial a partir de la dècada de 1960— en el Registre Civil gairebé tothom hi consta com a nascut en la capital on s’ubica l’hospital general de referència (Lleida, Alcanyís, Tortosa…). Sense anar gaire lluny, és el cas d’alguns dels col·laboradors de Temps de Franja, o d’escriptors i investigadors aragonesos d’expressió catalana, com ara, pel que sabem, d’Aranxa Capdevila, Glòria Francino, Jaume Fullola, Loli Gimeno, Antoni Llerda, Carme Messeguer, Juli Micolau, Joaquim Montclús, Maite Moret, Mar Puchol, Hugo Sorolla… I, esclar, caldria incloure en la llista gairebé tots els seus coetanis, nodrits e fets en àmbits rurals i, sovint, també urbans.

Sembla, pel que em comenten, que des de fa alguns anys, hom ja pot inscriure els nounats en el Registre Civil del municipi on resideixen el pare, la mare o tots dos, cosa que fa que ara al DNI —en els papers, vull dir— torne a constar com a naturals de les localitats on seran nodrits e fets; i fins i tot hom pot modificar la documentació oficial i fer-hi constar com a nascuts en el municipi dels pares. 

Així doncs, en FrancescVicent Garcia —lo Rector de Vallfogona— ja no seria considerat un escriptor aragonès d’expressió catalana, sinó tan sols un autor català nascut “circumstancialment” a l’Aragó i nodrit e fet a Tortosa, al sud del Principat de Catalunya.


Puboicat a Temps de Franja n. 158, juliol 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: