Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Calentures mentals

// Patrici Barquín

Crec que hem passat un estiu en temperatures prou elevades com per a permetrem eix títol de columna. No voldria donar peu a malentesos. Alluny de les meues intencions està evocar cap mena d’imatge eròtica, obscena o pornogràfica. Al contrari, eixa calor que hem patit no donava gaire peu a acrobàcies sexuals. Més bé convidava a estar-se ben quiet a la vora del ventilador prenent líquids i pregant per a que arribés la nit, en la vàcua esperança d’una mica de fresca. Fresca que no arribava i no quedava altre remei que marxar a la terrassa del bar de torn a mirar de, seguint los consells de la sàvia televisió, hidratar-se. I, hidratant, hidratant, ha estat quan m’ha vingut al cap una cabòria que podria derivar d’una insolació o d’un excés d’hidratació.

La cosa é que pensava en eixos turistes que venen a l’estiu amb la finalitat d’agafar-se uns pets monumentals i llançar-se pels balcons dels hotels de la platja. Que ja veus tu quina diversió o, com diria lo meu jaio: massa farts.

Però vull anar més alluny del “massa farts” i reflexionar (ja he dit que l’estiu m’ha sentat fatal a la part del cap) sobre eixa mena de conductes.

Resulta que als països del nord, diuen que tenen una educació realment molt envejada i uns sistemes democràtics que també haurien de provocar enveja (eixa segona part, la dels sistemes democràtics i la enveja no ho prengueu massa seriosament) Però pareix que lo tema de la relació en l’alcohol no l’acaben de tenir ben resolta.

Si ens fixem en com gestionen lo tema del consum d’alcohol, podem observar que se tracte bàsicament de prohibicions i encariment de les begudes. No se pot consumir alcohol pel carrer, o no se pot consumir als locals a determinades hores; los menors no poden dentrar als bars o pubs o com li diguen. I que han aconseguit en eixes mesures? Pos tindre un problema de consum d’alcohol terrible, tant dintre del seu territori com quan venen astí de vacances.

I nosaltres, què é lo que hem copiat d’eixos països? Lo sistema educatiu? No, i ara! Lo que hem copiat é l’aplicació de repressió sobre lo consum d’alcohol que tant estrepitosament ha fracassat als països dels nostres veïns del nord.

Ara los menors no poden dentrar als bars i molt menys consumir alcohol. Quina conseqüència ha portat això? Ha baixat lo consum d’alcohol? No, lo que ha comportat é un consum clandestí sense cap mena de control. Adés, quan los menors entraven als bars i consumien alcohol, feien unes canyes i tenien, mal que bé, la supervisió d’un adult, lo cambrer. Ara prenen alcohol d’alta graduació d’amagat, de pressa i sense cap mena de control. Hem millorat alguna cosa? No, més bé al contrari. Lo que hem fet ha estat sumar-nos a la hipocresia dels veïns del nord. Mirem cap un altre costat i creien que amb prohibicions avancem, quan en realitat lo que estem é preparar-nos per a practicar “balconing”. Clar, que tot això ho hem d’anar solsint.

Tags: ,

Trackback from your site.

Comments (2)

 • Avatar

  josefina motis

  |

  Totalment d,acord amb el plantejament sobre la educació i el consum d’alcohol. Les prohibicions mentre a tot arreu es beu, festes, menjars, refrescs, etc, son una contradiccio d’efectes molt ben expressats en el article. Hi ha que ensenyar el que es pren en el ambient, les concentracions d’alcohol, y en quin punt les quantitats poden fer mal. També es dona el cas que quan a un nen li dius que no mes pot veure un “ditet” de vi resulta que vol el ditet en vertical…

  Reply

 • Avatar

  Patrici Barquín

  |

  Moltes gràcies Josefina per llegir-me i comentar eixa modesta columna. Permet que, primer de tot, et demane disculpes per trigar tant a respondre al teu comentari, però encara segueixo en les qüestions estivals i no acabo de ficar ordre a la meua activitat.

  Estic encantat de que te xoquen los arguments que expresso. Crec que é feina de totes les persones adultes encarar los problemes sense hipocresies, cara a cara i amb naturalitat. No sé si é la solució però, la veritat, la que estem aplicant ara va abocada al desastre.

  Una abraçada així de forta.

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: